Отхвърляна и заклеймявана в Европа от десетилетия, атомната енергия извървя

...
Отхвърляна и заклеймявана в Европа от десетилетия, атомната енергия извървя
Коментари Харесай

Атомът се завръща на бял кон

Отхвърляна и заклеймявана в Европа от десетилетия, атомната сила извървя своя път през пустинята, с цел да се върне в целия си искра. Тежката енергийна рецесия, обхванала континента, въоръжи със солидни причини последователите на потреблението й – от Франция до България.

Франция, България, Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария излязоха с обща декларация в нейна поддръжка. Атомната сила способства по съдбоносен метод за независимостта на нашите източници за произвеждане на сила и електричество, се споделя в нея. На фона на рисковото повишаване на природния газ те акцентираха, че тя пази европейските консуматори от неустойчивостта на цените и би трябвало да бъде включена в листата на удобните за климата и околната среда енергийни източници, което ще й разреши " зелено " финансиране.

Часове след публикуването на декларацията пък българският длъжностен министър председател Стефан Янев съобщи, че работна група ще сътвори тактика за стабилно развиване на енергийната база на България в идващите десетилетия, в която би трябвало да бъдат включени и нуклеарни мощности.

Изглежда, че

актуалната енергийна обстановка към този момент анулира въпроса " дали "

и оставя на дневен ред само въпроса " по кое време и по какъв начин ". И до момента в който за България той е надалеч от отговор, водещите нуклеарни страни в Европейски Съюз към този момент са взели решенията си.

Два дни след оповестението на декларацията на десетте страни в Европейски Съюз френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му ще влага един милиард евро в развиването на нуклеарната енергетика до края на това десетилетие. Това ще стане посредством създаване на ново потомство дребни модулни реактори, чието създаване е по-евтино от това на стандартните нуклеарни централи и считано за по-безопасно от 58-те реактора, с които Франция към този момент разполага.

" Късметлии сме в производството на сила, изключително електрическа, тъй като страната ни към този момент разполага с съоръжения за нуклеарна енергетика ", сподели френският държавен глава в тирада на 12 октомври, в която разгласи пътна карта " Франция 2030 ", предвиждаща декарбонизация и рационализация на френската промишленост и вложения на стойност 30 милиарда евро.

Франция е неповторима в света

по това, че добива към 70 на 100 от електрическата енергия си от нуклеарни централи. Единствено Съединени американски щати създават повече нуклеарна сила, само че при пет пъти по-голямо население. Китай създава почти същото количество, само че при 20 пъти повече поданици.

Във френската политика от години има различия по този въпрос, като представителите на левицата упорстват за повече вложения във възобновими енергийни източници, до момента в който десницата поддържа нуклеарната промишленост. Обикновените французи също са разграничени, демонстрират изследванията на публичното мнение.

Нерадостната орис на немска АЕЦ

Темата предизвикваше напрежение и сред Макрон и най-близкия му сътрудник в Евросъюза, немската канцлерка Ангела Меркел, която реши да постави завършек на нуклеарната енергетика в страната си след тежката повреда във Фукушима през 2011 година.

Днес обаче решението на Макрон да се държи крепко за атомните централи

наподобява и рационално, и навременно.

Европа навлиза в студения сезон с голям скок на цените на силата и дефицит на природен газ – през тази година цената му се подвигна с 400 %. Германската промишленост оповестява за голямо повишение на себестойността на продукцията й, а в понеделник английската стоманодобивна индустрия предизвести, че скокът в цената на електричеството може да накара английски фабрики краткотрайно да спрат произвеждане. За разлика от тях нуклеарният потенциал на Франция опази 66-милионното й население от енергийния потрес, обхванал целия континент.

" Глупаво е да се отказваш от атомната сила, когато имаш налична база ", разяснява Андре Льозекрюг-Пиетри, вложител и създател на Общата европейска самодейност за преломни технологии – основана в Париж организация, която финансира новаторски планове в 29 страни. Въглеродните излъчвания се усилват, дефицитът на запаси се ускорява, а

цената за затваряне на нуклеарни реактори е безумна,

разяснява той след речта на Макрон.

Според енергийни специалисти решението на Германия да се откаже от нуклеарната енергетика е довело до повишаване на въглеродните излъчвания на страната, до момента в който Франция ги държи под надзор. От всички развити стопански системи Франция има най-ниски излъчвания с помощта на нуклеарната енергетика, съобщи наскоро в изявление за " Файненшъл таймс " шефът на Международната организация по енергетика Фатих Бирол. Един киловат сила, създадена във Франция, има шест пъти по-малък въглероден отпечатък от еквивалента си в Германия, означи Бирол.

Планът на Макрон съдържа още един основен детайл –

експорт на дребни модулни реактори.

Френският президент разгласи, че страната му ще предлага мини реактори на страни, търсещи нови нисковъглеродни енергоизточници в устрема си да реализират задачите си за нулев въглероден отпечатък. " Започнахме да развиваме дребните модулни реактори след Съединените щати, само че не сме закъснели и се надяваме да ги предлагаме от 2030 година нататък ", сподели пред " Фигаро " Рено Красу, който дава отговор за развиването на мобилните реактори във френския енергиен колос Е Де Еф.

Макар че изказванията на Макрон звучат впечатляващо, осъществяването им няма да е елементарно поради механизмите на Европейски Съюз. Проблемът значително се свежда до класификацията на силата и до отговора на въпроса кое може да се счита за възобновим източник. За бранителите на атома отпред с Франция нуклеарната сила би трябвало да бъде призната като " зелена " и да дава отговор на същите критерии за вложения като другите възобновими източници. През април обаче Европейската комисия включи в критериите си за чисти планове хидроенергията, до тогава изключена поради вредите, които нанася на околната среда, само че нуклеарната сила остава под въпрос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР