Отговорността за това децата да се хранят със здравословни храни

...
Отговорността за това децата да се хранят със здравословни храни
Коментари Харесай

Кой трябва да доставя продуктите за Училищен плод и мляко?

Отговорността за това децата да се хранят със здравословни храни и у тях да бъде учтив този усет, е напълно в ръцете на шефовете на детските и образователните заведения. Те са хората, които носят директната отговорност продуктите, с които се хранят децата, за тяхната здравословност и качество.

Ние сме последни в тази верига, а нашата (на търговеца и на производителя) отговорност е да доставим качествени артикули по БДС с нужните документи. Това разяснява на конференция Иван Дойчев, ръководител на съдружие " Национална асоциация за здравословно хранене на децата ".

Изцяло в ръцете на шефовете би трябвало и да е отговорността с кого да подписа контракти за тези доставки. Съществуващата в този момент разпоредба ясно споделя, че процедурата и критериите се спускат от шефовете и той издава заповед, с коя компания ще подписа контракт. На този шеф му се дава опция да дефинира доставчика, само че и той би трябвало да носи отговорността за осъществяване на контракта, уточни Дойчев.

По мотив на основания безпорядък във връзка с реда и използването на учебните схеми Дойчев разяснява, че качеството на храните е едно и също, а единствено се сменя доставчика. По думите му става въпрос за това кой да вземе парите. Общо 125 са компаниите, които имат документ по БДС за другите артикули .

Само три компании обаче съумяват да се доберат до схемите учебен плод и те преразпределиха България, сподели Маша Вачева, член на сдружението. Според нея би трябвало да се спре спекулацията по тематиката БДС, тъй като доста хора имат място в тази скица. Спекула има и във връзка с понятието " къса верига ", основана за дребните фермери, които оферират лична продукция. Те не касаят огромните производители, които също имат поръчки по тези стратегии, уточни Вачева.-->

Мартин Киров от русенската компания " Шугун " съобщи, че битката на сектора е шефовете да имат право да работят с всички отговарящи на критериите снабдители на храни за образователните заведения. Въпросните разпоредба 32 и параграф 23, с който се приключват актовете за утвърждение, чака решение от Върховен административен съд, напомни той.

От сдружението " Национална асоциация за здравословно хранене на децата " молиха към фонд " Земеделие " да съблюдава закона, " който е явен и безапелационен - актове не има никой, всички стоим и чакаме тяхното стартиране ". " Бомбата е заложена от предходния министър (Румен Порожанов) и гърми в този момент ", разяснява Киров. Що се отнася до така наречен къса верига - тя не е на продуктите, а на парите. Вследствие на този безпорядък приемът на планове е понижен фрапантно, а усвояемостта на парите също, споделиха от сдружението.

Според Иван Дойчев Наредба 32 е премахнала целта на производителя при доставките и по този начин се е премахнал монопола на 3-4 компании, които в този момент стачкуват против това. Освен индустриалната облага тези компании желаят да вземат и комерсиалната облага. След като продуктът е по БДС, какво значение има кой е доставчикът, попита Дойчев. Той още веднъж акцентира, че точно шефът на учебното заведение, който познава локалните производители и знае на кого може да се довери, би трябвало да има право и да подписа договорите за доставки.

Ние не желаеме оставките на никого, желаеме фонд " Земеделие " да си свърши работата, заключи Иван Дойчев.

Представител на фонд " Земеделие " напомни, че работата на фонда като разплащателен орган се следи прецизно от европейските институции. Фондът не е в позицията да пояснява независимо разпоредба на Министерски съвет, измежду като тя не е обявяване в Държавен вестник. Очаква се решение на петчленен състав на Върховния административен съд, показаха още от фонда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР