Отговорност пред обществото, но и сериозно предизвикателство пред вътрешните процеси

...
Отговорност пред обществото, но и сериозно предизвикателство пред вътрешните процеси
Коментари Харесай

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Отговорност пред обществото, само че и съществено предизвикателство пред вътрешните процеси и отчитането на резултатите от тях ще донесе на бизнеса новата (CSRD) на Европейски Съюз. Приет в края на ноември, документът слага нови условия към по-голямата част от предприятията в евросъюза - ще бъдат задължени да дават детайлна информация по въпросите на устойчивото развиване и тя ще може да бъде обект на одит.

Потърсихме отговори на най-важните въпроси към директивата от Павел Пирински, шеф " Одит услуги " и ESG мениджърът Георги Владимиров, които са част от екипа на одиторската и консултантска компания PricewaterhouseCoopers (PwC).

За стандартите по линия на екологичното, обществено и корпоративно отговорно ръководство (ESG) се приказва от много време като една добра процедура, само че през идващите няколко години те ще придобият голяма роля във действието на бизнеса и намирането на финансиране за дейностите.
От 2025 година подробни ESG отчети (за миналата финансова 2024 г.) ще пишат огромните сдружения с личен състав от над 500 души. Те досега отчитаха ограниченията си по линия на устойчивостта по остарялата Директива по отношение на оповестението на нефинансова информация. От 2026 година директивата става наложителна за сдруженията, които покриват 2 от следните 3 критерия: над 250 души личен състав, над 40 млн. евро оборот и активи за над 20 млн. евро. От 2027 година се причисляват и листваните дребни и междинни предприятия, дребните кредитни и застрахователни сдружения.
На процедура това значи, че след няколко години ще се наложи да дават отговор на нов вид стандарти за отчетност по въпроси, за които досега не им се е налагало да дават обществена и стандартизирана информация.

Какво ще се рапортува?

Докладите на фирмите ще би трябвало да дават отговор на откритите в директивата стандарти за обявяване на информация.

По отношение на екологичните фактори, информация ще се чака за:
намаляването на резултата върху климата, породен от парниковите излъчвания от личната активност (т.нар Scope 1), производството на сила за нея (Scope 2) и, " където е използвано ", по линията на доставки (Scope 3); адаптация към климатичните промени; вода и водни ресурси; използване на ресурсите и кръгова икономика; замърсяване; биоразнообразие и екосистеми.
Това са обществените фактори, които ще залегнат в отчетите:
равно отнасяне и благоприятни условия, в това число тъждество сред половете, недопускане на дискриминация и принуждение на работното място, назначение на хора с увреждания и равно възнаграждение при еднакъв принос; подходяща и оптимално безвредна работна среда с съответни заплати и работно време, както и благоприятни условия за чиновниците да пазят правата си; зачитане на човешките права и демократичните правила и стандарти.
По отношение на ръководството, в отчетите би трябвало да влязат данни за:
ролята на управлението за реализиране на резистентност и неговата подготовка за осъществяването на нейните цели; вътрешните системи за надзор и ръководство на риска; начините, по които се работи при подозрения за корупция и се пазят чиновниците, които оповестяват информация за нередности; мерките за отбрана на правата на животните; политически интензивности и лобизъм; управлението на връзките с клиентите, доставчиците и жителите, наранени от активността на компанията.
Защо ни е CSRD?

" Целта на новата инструкция е освен да усъвършенства отчетността на предприятията във връзка с нефинансовата информация, само че и да отстрани разликите в отчетите за устойчивото развиване посредством приемането на единни европейски стандарти за устойчива отчетност ", обясниха пред Money.bg Павел Пирински и Георги Владимиров от PwC.
 Какво е ESG и по какъв начин трансформира бизнеса?
Какво е ESG и по какъв начин трансформира бизнеса?

И за какво фирмите към този момент не могат да подценяват ESG тематиката

CSRD надгражда остарялата инструкция, която засягаше единствено най-големите компании, като в този момент се дава спомагателна изясненост какви области би трябвало да бъдат наранени в отчетите. Сега нефинансовата информация за устойчивостта се трансформира в неразделна част от финансовия доклад и също ще предстои на одит от инспектора на компанията.

" Информацията, която огромните компании подават по отношение на ESG, има значителен резултат върху капиталовите решения, достъпа и цената на финансиране, избора на снабдители, настройката на потребителите ", разясняват специалистите от PwC.

По думите им с повишаването на прозрачността и слагането на съответни екологични, обществени и управнически цели нараства и ангажираността на бизнеса към постигането на задачите на Европейски Съюз.

Колко квалифициран е бизнесът?

Според Пирински и Владимиров към този момент виждаме интензивно работещи в ESG сферата бизнеси - в банковите услуги, телекомуникациите, комерсиалните вериги, минното дело, паралелно с по-малки новаторски софтуерни компании, неправителствени организации и така нататък По думите им " мотор " са най-вече огромните и интернационалните компании.

Подготовката за новите европейски правила изисква положително познаване на потребностите на заинтригуваните страни, тактика, слагане на цели с ясни измерители, само че и вложения в личния състав и наемане на експерти в региона, акцентират специалистите. Затова и те приканват сдруженията " да не чакат последния миг ".
 Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година
Най-добрите и най-лошите ESG фондове на 2022 година

Топ 10

" Кредитните институции са измежду най-силно засегнатите, защото съществена част финансирането на бизнеса минава през тях и те могат да въздействат непосредствено посредством целесъобразността на заемите. Регулаторите изискват от тях да наблюдават каква част от предоставените заеми са екологосъобразни и да рапортуват редица параметри, свързани с ESG ", изясняват Пирински и Владимиров.

Ще има ли наказания?

От фирмите ще се чака не просто да разширят обсега на своите доклади за ESG ограниченията. В документа ще би трябвало да влезе информация освен по какъв начин направеното въздейства на личните им резултати, положение и развиване, само че и по какъв начин то влияе на хората и околната среда (т.нар " двойна същественост " ). Освен това се вкарва наложителен одит при правна отговорност на управлението.

" Конкретните наказания следва да се дефинират с транспонирането на директивата в локалното законодателство. Освен материалната страна обаче, тук има и репутационна - евентуално неспазване на условията на Директивата ще даде неприятен сигнал на вложители, кредитори, консуматори, което от своя страна води до по-скъпо финансиране и по-ниска конкурентоспособност ", безапелационни са специалистите от PwC.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР