Отговорност пое екоорганизация, наречена Хранителна съпротива“Протестиращи хвърлиха супа върху бронираното

...
Отговорност пое екоорганизация, наречена Хранителна съпротива“Протестиращи хвърлиха супа върху бронираното
Коментари Харесай

Супа по „Мона Лиза“! Екоактивистки на протест за правото на здравословна храна

Отговорност пое екоорганизация, наречена „ Хранителна опозиция “

Протестиращи хвърлиха чорба върху бронираното стъкло на картината на „ Мона Лиза “ в Париж. Творбата е от 16-ти век на Леонардо да Винчи и е едно от най-известните творби на изкуството в света, което се пази в Лувъра в Париж. Видео демонстрира две дами, облечени в тениски с надпис „ отговор с храна “,  хвърлят чорба по картината. Те упорстват, че всеки има право на достъп до здравословна и устойчива храна и декларират, че устройството на земеделската система е „ болна “.

Акцията им бе бързо прекратена от защитата на Лувъра, която закри пространството пред картината на Леонардо да Винчи с платнени паравани и помоли посетителите да изоставен залата.

Отговорност за заливането със чорба бе поета от екоорганизация, наречена Riposte Alimentaire („ Хранителна опозиция “), съобщи Агенция Франс Прес.

Френската столица стана очевидец на митинги на фермери през последните дни, призоваващи за преустановяване на растящите разноски за гориво и за опростяване на наредбите - в петък те блокираха основни пътища към и отвън Париж. Плановете са демонстрациите им да продължат. 

Иначе „ Мона Лиза “ е зад безвредно стъкло от началото на 50-те години на предишния век, когато е била развалена от клиент, който я е залял с киселина.През 2019 година музеят конфигурира транспарантно бронирано стъкло, с цел да отбрани творбата.

През 2022 година деятел хвърли торта по картината, призовавайки хората да „ мислят за Земята “.

И още една любопитна история - картината е открадната от Лувъра през 1911 година, което провокира интернационална сензация. Винченцо Перуджа, чиновник на най-посещавания музей в света, се скрил в долап за една нощ, с цел да вземе картината. Той беше открит две години по-късно, когато се опита да я продаде на търговец на антики във Флоренция, Италия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР