Отговорните държавни институции не допускат технологията, оправдават се с БрюкселЕлектростатични

...
Отговорните държавни институции не допускат технологията, оправдават се с БрюкселЕлектростатични
Коментари Харесай

Филтри на комините монтират в София

Отговорните държавни институции не позволяват технологията, оправдават се с Брюксел


Електростатични филтри на комините ще бъдат инсталирани на следващия ден на 10 семейства в столичния квартал “Красна поляна ”. В няколко материала на “Труд ” по тематиката, оповестени тази година, специалисти бяха безапелационни, че точно тези устройства са най-лесно използваната, ефикасна и бърза мярка за България в битката против мръсния въздух.

В столицата към този момент има инсталирано такова устройство в квартал “Драгалевци ”. На този стадий данните демонстрират, че успеваемостта му в улавянето на фини прахови частици с показател 10 (най-опасните за човешкото здраве – б.а), е над 85 %. Сега с електростатични филтри ще се оборудват и къщи в “Красна поляна ”, чийто семейства се отопляват с печки на твърдо гориво – дърва и въглища.

В София следва слагане на електростатични устройства на още 20 къщи. Те ще са по европейския план “Ефективно потребление на новите технологии за чист атмосферен въздух ” (AIRTHINGS), който е финансиран по Програма “Балкани – Средиземно море ” (2014 – 2020) на Европейския съюз. В плана, с изключение на София, вземат участие и градове в Гърция и Кипър.

Още през септември пред “Труд ” заместник-кметът на столицата с сектор екология Йоана Христова анонсира слагането на филтрите.

Иновативната технология за хващане на ФПЧ с показател 10 се употребява в редица европейски страни в битката против мръсния въздух, като доста огромно е нейното приложение в Германия.

Въпреки това институциите в България, отговарящи за чистотата на въздуха настояват, че Брюксел отхвърля да финансира филтрите по Оперативна стратегия “Околна среда ”, макар потвърдената им успеваемост. Вместо това следва да се дадат 111 милиона лв. за съоръжение на хиляди семейства у нас със скъпи печки на пелети, климатици или включването им към газопреносна или топлофикационна мрежа. Според редица специалисти тези ограничения няма да доведат до бързо справяне с фините прахови частици и българите още години наред ще дишат замърсен въздух.

Специалистите са безапелационни, че електростатичните филтри са най-хубавият вид за българската реалност. Устройствата “улавят ” ФПЧ, като успеваемостта им е близо 90%. Монтажът им е бърз и елементарен.

Основната теза на съперниците на електростатичната технология е, че тя давала огромен разход на ток. Но инспекцията на “Труд ” сподели, че подобен апарат харчи 20 лв. годишно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР