Отговорите на всички искания на България са изпратени от наша

...
Отговорите на всички искания на България са изпратени от наша
Коментари Харесай

Скопие: Готови сме на компромис

Отговорите на всички претенции на България са изпратени от наша страна, те са във допустимо най-конструктивната форма и чакаме новите управляващи - президентът Радев, новото държавно управление, да подходят градивно към разговора по тези въпроси, сподели Артан Груби, първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните връзки на Република Северна Македония.

Той добави, че има безспорен оптимизъм за договарянията и за приемане на позитивен сигнал на декемврийската среща на върха на Европейски Съюз за започване на договаряния за Северна Македония и Албания през първите месеци на идната година.

Попитан по какъв начин пояснява вчерашното обръщение от България, че позицията на страната ни няма да се промени, Груби повтори, че очакванията са за градивен метод от българска страна.

" Предстои ни избор на ново държавно управление. Ще поддържаме връзка с новото държавно управление в прилежаща България и се надяваме на градивен метод, тъй като сме подготвени на компромис, който е заслужен за страната ни и изключително за моите сънародници македонци " , добави той, представен от БГНЕС.

По думите на Груби има самодейност от френска страна за разрешаване на разногласието сред Северна Македония и България.

" Има френска самодейност да седнем на масата, да преодолеем всички разлики, тъй че през идващите месеци на 2022 година, напролет, да се организира първата междуправителствена конференция ", сподели вицепремиерът.

На този декор служебният министър председател Стефан Янев удостовери, че няма смяна в българската позиция за Северна Македония.

" Няма нещо, което обществеността да не знае ", съобщи служебният министър председател в отговор на парламентарен въпрос на " ИТН " по отношение на договарянията на Република Северна Македония /РСМ/ за участие в Европейския съюз по време на блицконтрола в Народното събрание.

" Това, което следим, - медийният възторг, демонстриран от ръководители на непозната страна или демонстриран от непознати медии, не мисля, че би трябвало да го разясняваме в дълбочина в българския парламент, тъй като от тази естрада ние не можем да кажем на нашите сътрудници от съответните държавни управления какво и по какъв начин да вършат ", разяснява Стефан Янев.

Той уточни, че позицията на България във връзка с РСМ и на целия район на Западните Балкани е непрекъсната и неизменима. Нашата позиция е, че освен Република Северна Македония, само че и Западните Балкани, като район, заслужават своето европейско бъдеще, и България целеустремено през годините освен е заявила, само че и е давала своя принос в подготовката на тези страни в техния път към европейското бъдеще, уточни Янев.

По отношение на РСМ е реалност, че имаме един подписан контракт за добросъседство и съдействие през 2017 година Нашите искания като страна са, че РСМ не си извършва отговорностите, означи той.

Премиерът Стефан Янев уточни, че българската позиция е известна, обществена, с така наречен пет плюс една точки.

Това е схемата, по която могат да продължат диалозите, и се надяваме на доброжелателно отношение от нашите сътрудници от РСМ, тъй че да се получи този нужен разговор, да се преодолеят разликите, с цел да може да се даде дата за първата конференция и, надлежно, да стартират договарянията на тази страна с Европейски Съюз, добави той.

В момента се работи по сключване на двустранен протокол с 5+1 точки, който би трябвало да помогне за повдигането на българската обсада по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.

В протокола би трябвало да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

В сряда служебният кабинет който е два дни преди срещата на европейските водачи. България няма да утвърди преговорната рамка на Скопие, само че в това време счита, че Албания е подготвена да стартира договаряния за участие.

Двете страни обаче към този момент се движат пакетно към Европейски Съюз.

“За България определящ остава основополагащият принцип на личните заслуги на всяка обособена страна-кандидат. Българската страна смята, че Албания е подготвена за прогрес по пътя към Европейски Съюз, като има подготвеност да поддържа приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция “.

България остава под мощен напън от Съединени американски щати, Европейска комисия и някои европейски страни да утвърди преговорната рамка на Скопие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР