Отговорите на Вашингтон относно гаранциите за сигурност не дават индикации,

...
Отговорите на Вашингтон относно гаранциите за сигурност не дават индикации,
Коментари Харесай

Лавров за отговорите от САЩ: Няма положителна реакция по основния въпрос

Отговорите на Вашингтон по отношение на гаранциите за сигурност не дават индикации, че Щатите виждат главния въпрос за разширението на НАТО като недопустим. Това разгласи съветският външен министър Сергей Лавров през днешния ден, откакто Москва получи формален писмен отговор по предложенията за сигурност към Съединени американски щати, оповестени в средата на предишния декември.

„ В този документ няма позитивна реакция по главния въпрос. Основният въпрос е нашата безапелационна позиция за недопустимост на по-нататъшното разширение на НАТО на изток и разполагането на стремително въоръжение, което може да заплаши територията на Руската федерация “, сподели топ дипломатът на Русия, представен от ТАСС.

Той посочи, че отговорът на Щатите за гаранциите за сигурност дава опция да се чака да стартира сериозен диалог, само че по второстепенни въпроси. Според него отговорите на Вашингтон ще станат известни на необятната общност в близко бъдеще.

„ Както ни споделиха нашите американски сътрудници (въпреки че избират този документ да остане поверителен за дипломатически диалог), той е контрактуван с всички съдружници на Съединени американски щати и украинската страна. Няма подозрение, че ще „ изтече “ доста скоро “, сподели още Лавров.

Междувременно представителят на Кремъл, Дмитрий Песков, разгласи, че Русия няма да бави реакцията си за писмените отговори, само че не би трябвало да се чака и неотложен отговор. „ Не мога да дам съответна дата. Ясно е, че никой няма да бави реакцията, само че би било неуместно да чакаме такава на идващия ден “, разяснява Песков.

Той уточни, че на Европа и на Съединени американски щати им е бил необходим към месец да изследват документите, показани от Русия. „ Така че, дано не чакаме незабавна реакция от нас “, сподели още представителят на съветския президент.

По думите му към момента не е ясно по кое време ще се състои и нова среща сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и Сергей Лавров.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР