Отговорът е бърз и лесно проверим: италианският.Трицветен вариант на българското

...
Отговорът е бърз и лесно проверим: италианският.Трицветен вариант на българското
Коментари Харесай

Кое е първо: италианският или българският трикольор?

Отговорът е бърз и елементарно проверим: италианският.

Трицветен вид на българското знаме се появява в интервала 1861-1862 година Цветовете са подредени хоризонтално и са в следния ред: зелено, бяло, алено. Това знаме се употребява от двете Български легии на Георги Раковски.

Първите версии на италианския трибагреник пък датират от 1797 година

Макар и през днешния ден италианското знаме да е едно от най-разпознаваемите в международен мащаб, признакът на Италия не всеки път е бил нейният отвесен трибагреник в зелено, бяло и алено.

Този дизайн вижда бял свят по време на Наполеоновото ръководство в страната. Новосъздаденият италиански трибагреник е мощно въодушевен от различен трибагреник – френския байрак.

През годините италианския байрак минава през доста вариации, само че трите му присъщи цвята остават през цялото това време.

Интересно е обаче, че и през днешния ден няма явен отговор по отношение на символиката на цветовете в италианския подтекст.

Съществуват доста теории по отношение на символиката. Някои считат, че зеленото значи независимост, бялото – религия и непорочност, а аленото – обич.

Други считат, че цветовете имат религиозно значение – зелено за вяра, бяло за религия, алено за щедрост.

Друга доктрина пък свързва цветове с италианските географски пейзажи и история. Според тази доктрина зеленото въплъщава провинцията, бялото – снежните Алпи, а аленото – кръвта на починалите италианци на територията на родината. Последното се приближава до интерпретациите на аленото в българския байрак.

Италианското знаме предхожда процеса по сливане на обособените републики.

Първоначално отвесният трибагреник е формален байрак на Циспаданската република в Модена, учредена от Наполеон.

От 1798-а до 1848 година трикольорът е всекидневен симбол на разединения италиански шовинизъм.

Когато ръководството на Наполеон завършва през 1814 година в италианската история стартира нов стадий. Страната е географски обединена през 1848 година

На 23 март 1848 година знамето е употребявано от италиански воини в борба против австрийската войска, като се трансформира в формален знак на Италианската конфедерация.

През идващия месец флагът е признат от Кралство Сардиния. През 1861 година той се трансформира в формален байрак на Кралство Италия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР