Отглеждането на влечуго у дома също си има своите тънкости.

...
Отглеждането на влечуго у дома също си има своите тънкости.
Коментари Харесай

Седем терариумни грешки при отглеждане на влечуго

Отглеждането на влечуго вкъщи също си има своите тънкости. Вижте какви грижи би трябвало да полагате за своя другоземен домакински любим и грешките при развъждането на влечуго, които е добре да избягвате.

1. Прегряване

Макар тези екзотични домашни любимци да се нуждаят от повече топлота, в сравнение с домът ви обикновено дава, те могат да бъдат податливи на несъразмерни температури, настояват експерти. За да предотвратите прегряване, поставете два термометъра в местообитанието на вашия домакински любим - един под инфрачервената лампа (най-горещата област) и един в другия завършек на терариума. Регулирайте мощността на крушката, с цел да задоволите потребностите на влечугото. Консултирайте се с вашия ветеринарен доктор, който ще ви даде инструкции по отношение на верните диапазони на температура и мокрота за характерния тип животно.

2. Горещи камъни

Подобно на точка 1, горещите скали могат да слагат вашето влечуго в сериозна заплаха от прегряване. Въпреки че не са толкоз известни, колкото преди, тези аксесоари са един от методите да се обезпечи спомагателна топлота в терариума. Според експертите най-голяма заплаха крият остарели и евтини камъни, които доближават рисково високи температури относително бързо и надлежно могат да изгорят животното, стоящо на тях. Особено уязвими са змиите, които се увиват към излъчващия топлота предмет, и могат да получат съществени изгаряния.

3. Липса на UV-лампа

Повечето домашни влечуги, разнообразни от змии и нощни гущери (като леопардов гекон), изискват източник на UV светлина. Това им разрешава да завършат образуването на деен витамин D в кожата си. Точно както при нас, този витамин спомага за попиване и метаболизиране на калция, тъй че животното да има здрави кости. Ако не подсигурите такава лампа на своя домакински любим, това е огромна неточност при развъждането на влечуго.

4. Мръсна вода

Не можете да обвинявате вашия домакински любим, че демонстрира предпочитание да се накисва в басейнчето си. В края на краищата, вършиме същото, когато си взимате вана. За разлика от нас обаче, влечугите са склонни да се облекчават във водата, което бързо довежда до нехигиенични условия. По този метод животното стопира да приема и нужните си дневни количества вода. Трябва постоянно да осигурявате екзотичния си любим чиста, свежа вода – изключително в случай че имате костенурка. Тези животни прекарват по-голямата част от живота си във вода. Към терариума ви евентуално са приложени указания по отношение на вярната приложимост на филтриращи системи и така нататък Прилагането им е една от положителните грижи за вашето влечуго.

5. Неподходяща настилка

 Костенурката

Различните влечуги се нуждаят от разнообразни типове субстрати и настилки. Например, пясъчните настилки са несъответствуващи за насекомоядите, тъй като могат да обхванат пясъка дружно с плячката. Вероятно ще желаете да избягвате заключването на влага, което е характерност на кипарисовата кора, в случай че вашето животно е необитаем тип. Тази настилка резервира неестествено високи равнища на мокрота спрямо други и може да докара до болести при влечугите.

6. Отровни растения

Когато отглеждате влечуго, би трябвало да сте осведомени с отровните растения. Макар да са по-склонни да съставляват риск в естествените местообитания на влечугите, от време на време отровните растения се озовават отвътре на терариума – заради незнанието на притежателя. Любопитното или тревоопасното рептилче евентуално ще опита новият аксесоар и ще се натрови. Проверявайте деликатно листата с отровни за влечуги растения и не се колебайте да се консултирате с ветеринар. За благополучие, случаите с сходни натравяния са малко. Учените към момента са небогати на информация, касаеща относителната токсичност на избрания вид отровно растение към влечугото, оставяйки известна неустановеност по отношение на това кои растения въобще са отровни за тях. Най-добре е да избягвате всички растения, за които е известно, че са токсични за други животни – по този начин ще си спестите редица главоболия.

7. Оставяне на плячката прекомерно дълго

Изненадващо е, че доста влечуги биват съществено наранени от животните, с които се хранят. Това нормално се случва с гризачи, които неведнъж захапват змията и ѝ предизвикват тежки рани, или щурци, водещи до лезии при гущерите. Затова може да преосмислите разновидността за замразена плячка, която е била хуманно евтаназирана преди този момент, и да я размразявате за обичаното си влечуго.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР