Отглеждането на кученца без съмнение са едни от най-очарователните неща

...
Отглеждането на кученца без съмнение са едни от най-очарователните неща
Коментари Харесай

От какви грижи се нуждае кучето ти?

Отглеждането на кученца без подозрение са едни от най-очарователните неща на планетата. Когато най-сетне стане време да заведете новия си домакински любим вкъщи, би трябвало да сте подготвени за три неща: необуздана наслада, много почистване след кучето и огромни промени в метода ви на живот. Както бързо ще научите, едно подрастващо кученце има потребност от много неща, освен купичка за храна и кучешко легло. И въпреки че първоначално всичко ще е мъчно и ще изисква доста старания от ваша страна, най-после ще осъзнаете, че си е коствало напъните. Създаването на положителни и здравословни привички през първите няколко седмици ще сложи основите на доста години благополучие за вас и вашето куче.

За ваше облекчение сме ви подготвили кои са главните грижи за кучето или защо би трябвало да внимавате при развъждане на куче:

Ветеринарен доктор

Първото място, на което ще отидете дружно с кученцето ви, е ветеринарната клиника. Това посещаване е належащо, с цел да се уверите, че кученцето ви няма здравословни проблеми, вродени недостатъци и така нататък Ако не сте разкрили още ветеринар, разпитайте приятелите си, които имат домашни любимци. Ако сте си взели кученцето от подслон, можете да попитате за съвет и от там.

Ваксиниране на кучето

Възползвайте се оптимално от първото си посещаване при ветеринаря

Помолете ветеринарния доктор да ви предложи подобаваща кучешка храна, и в случай че не сте сигурни, попитайте също какъв брой постоянно да храните домашния си любим и с какво количество. Също по този начин не забравяйте да:

- съставите проект за ваксинации;

- обсъдите какви са вариантите за вътрешно и външно обезпаразитяване;

- разпитате кои са признаците за болест;

- се посъветвате с ветеринаря дали и по кое време ще е най-добре да кастрирате кучето си.

 Отглеждане на кучето

Кучешка храна

Докато е малко, за растежа на кученцето е от особена значимост то да бъде хранено със специфична храна, създадена за дребни кучета, вместо с естествена кучешка храна. Потърсете изказване от Асоциацията на американските длъжностни лица за надзор на фуражите (AAFCO) на опаковката, с цел да сте сигурни, че определената от вас храна ще дава отговор на питателните условия на вашето кученце.

Малките и междинните по величина породи могат да преминат към храната за възрастни кучета сред 9 и 12 месечна възраст. Кучетата от по-големи породи като ротвайлер или боксер е добре да се хранят с храна за кутрета най-малко до 2-годишна възраст. Освен храна се уверете, че вашето кученце има достъп до прясна вода когато и да е.

Ето какво е целесъобразно количество храна съгласно възрастта:

- На възраст 6-12 седмици по 4 хранения на ден

- На възраст 3-6 месеца по 3 хранения на ден

- На възраст 6-12 месеца по 2 хранения на ден

Обучение на кучето

Тъй като кученцата не обичат да носят кучешки памперси, основаването на рутина за вървене до тоалетна е едно от най-важните неща при дресирането. Според специалисти в региона, най-хубавите ви другари по това време ще са търпението, планирането и поощряването при триумф. В допълнение, добре ще е да измислите какво ще вършиме с килимите в къщи тъй като сигурно ще има и някой различен случай.

Докато кучето ви не получи всичките си ваксини, се предлага да намерите място на открито, където то няма да има контакт с други животни. Така ще намалите шанса то да прихване вируси или заболявания. Не забравяйте да награждавате кученцето си всякога, когато сполучливо се изходи на открито и се заредете с самообладание (и избягвайте да го наказвате) за всякога, когато направи пакост у дома.

Да улучите вярното време да изведете кучето си на открито е съвсем толкоз значимо, колкото и даването на премия откакто сполучливо се изходи (навън). Ето кои са най-подходящите моменти, в които да изведете любимеца си на открито:

- когато се събудите;

- преди лягане;

- откакто кучето ви се наяде или пие доста вода;

- откакто кучето се разсъни от дрямка;

- по време или след физическа интензивност.

Кучешки болести

През първите няколко месеца при развъждането на куче е изключително значимо да обръщате внимание за всевъзможни признаци за болест или неразположение, защото здравословните проблеми в този интервал могат да бъдат рискови за живота на кученцето в случай че не се заловен в точния момент. Ето кои са някои от признаците, за които би трябвало да внимавате:

 Куче

- кучето не яде;

- кучето не наддава никакво тегло;

- повръщане при кучето;

- отичане или болежка в корема;

- летаргия;

- диария при кучето;

- мъчно дишане;

- хъркане или кашляне;

- бледи венци;

- подути, зачервени очи или секрет от очите;

- секрет от носа;

- проблеми с изхождането.

Възпитание на кучето

Ако съумеете да научите кученцето си на положителни маниери на него ще му е доста по-лесно да се социализира. Освен това, ученето на смирение ще помогне за създаване на по-силна връзка посред ви. Изпълняването команди като “седни ”, “стой кротичък ”, “легни ” и “ела ” освен, че ще впечатлят приятелите ви, само че и ще ви помогне да предпазите кучето си в случай че се окажете в евентуално рискова обстановка. Ако не сте сигурни по какъв начин да го научите сами, можете да го запишете на учебно заведение за кучета като имайте поради, че там стартират да одобряват кучета на възраст 4-6 месеца.

Социализиране на кучето

Подобно на ученето на смирение, вярната социализация ще ви помогне да избегнете поведенчески проблеми при кучето в бъдеще. Тя е наложителна грижа за кучето. Приблизително на 2 до 4 месечна възраст множеството кученца стартират да одобряват други животни, хора, места и прекарвания. Класовете по социализация също са отличен метод да натрупате позитивни обществени прекарвания с вашето кученце.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР