Отглеждането на кравите има прости правила, но тяхното нарушаване може

...
Отглеждането на кравите има прости правила, но тяхното нарушаване може
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на крави

Отглеждането на кравите има елементарни правила, само че тяхното нарушение може да докара до редица проблеми, по тази причина всеки новак фермер би трябвало да се запознае деликатно с условията, които имат тези кротки преживни животни, с цел да бъдат здрави, енергични и да дават оптималното като млечност.

Трябва да се внимава в следните стъпки при грижите за животните.

Заплождане на юниците в точния момент

Важен фактор, оказващ въздействие върху млечността на кравите е скорозрелостта им. Тя въздейства върху възрастта и живото тегло на първото заплождане. Върху развиването на юницата, когато е заплодена, оказва въздействие не толкоз самата бременност на кравите, а лактацията, най-много при незадоволително хранене. Икономически най-изгодно е кравата да се заплоди на 60-ти или 80-ти ден след отелването.

Следене за мъчно раждане

Не бива да се позволява животното да се отели мъчно. Обикновено плод с живо тегло над 45 кг водят до мъчно отелване. Неправилното хранене на кравите най-често става причина за тази особеност. Стопанинът би трябвало от близко да следи храненето и гледането на животното. Включването на разнородни и пълноценни фуражи е наложително, както и разходките по 2 до 4 часа дневно.

Правилно хранене на бременните крави

 Грижи за крава

Храненето на бременните животни би трябвало да бъде уравновесено, без препитание. Най-благоприятната диета е, когато грубият фураж е 15 % от общата храна, съсредоточения - 27-30 %, а сочните фуражи са 55-60 % от храната.

Помощ за родилата крава и нейното теле

Родилният развой при кравите протича за 1 час и в случай че той се забави, би трябвало да се повика ветеринарен доктор, с цел да се намеси. След разчистване на носа на телето, с цел да може да диша, то е добре да се остави до майката, с цел да го оближе, а след това му се оказва помощ, в случай че е нужно, да засуче коластра.

Кравата би трябвало да се следи да изхвърли плацентата и в случай че това не се случи до 3 часа, още веднъж би трябвало да се намеси експерт за нейното изваждане. На кравата би трябвало да се даде топло поило от трици, с цел да закрепне.

Поощряване на кравата да дава повече мляко

След отелване продуктивността на млякото при кравата се ускорява, след това се задържа на едно равнище и най-после стартира да спада. За да се поддържа високата млечна работливост, на животното се дават в допълнение кръмна храна, а последователното прекосяване към обикновено хранене се предлага.

Внимание със зелените фуражи

Храненето на кравата със зелени фуражи би трябвало да става последователно, с цел да се избегнат храносмилателни разстройства. Много рисково е подуването на животното и то се случва най-често през лятото, когато те поемат млади зелени фуражи с ниско наличие на сурови влакнини. Трябва да се прибавят груби фуражи, примерно плява, и при почивката кравите да преживят за мелене на храната. Ако кравата не претърпя, значи има проблем и би трябвало да се потърси доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР