Отделението по ревматология в УМБАЛ Пловдив“ разполага с нов модерен

...
Отделението по ревматология в УМБАЛ Пловдив“ разполага с нов модерен
Коментари Харесай

Д-р Иван Горанов: Разполагаме с нов апарат за измерване на к...

Отделението по ревматология в УМБАЛ " Пловдив “ разполага с нов съвременен уред от последно потомство за премерване на костната компактност на цялото тяло - Lunar Prodigy Primo DEXA на американската компания „ General Electric “. Прави точни разбори на костната минерална компактност при ниска доза радиация, улеснява диагностиката и лекуването на пациенти с остеопороза.

В същото време рационализира работния развой в грижите за пациентите. Апаратът е изцяло цифровизиран, прави оценка автоматизирано фрактурния риск и има значима прогностична стойност. Има опция за шерване на данните в електронен вид и да се работи по интернационалните планове.

Според началника на ревматологията доктор Иван Горанов диагностиката с него би трябвало да се прави с схващане от добре готови експерти. Необходимо е пациентът да бъде подложен в добра позиция, с цел да се снимат от първи до четвърти лумбален прешлен на гръбнака.

- Д-р Горанов, УМБАЛ " Пловдив " купува нов уред от последно потомство за премерване на костната компактност. Това значи ли, че заболеваемостта от остеопороза нараства в изискванията на пандемия от COVID-19?

- Не значи, че случаите са нарастнали. Истината е, че огромно лечебно заведение като някогашната Окръжна болница досега не разполагаше със личен уред DEXA и от 20 години чака да бъде закупен. Досега изпращахме пациентите си по други места, където доуточняваха положението им. Сега, с помощта на изпълнителния шеф доктор Динчо Генев, към този момент ще имаме личен уред, с който ще можем да работим пълноценно и умерено.

Остеопорозата е младо заболяване - от 2000 година насам се заприказва повече за него в България, от този момент стана настоящо. Организираха се няколко скринингови акции, откриха се доста заболели, които останаха нелекувани.

Пандемията оказва отрицателно въздействие, тъй като хората се обездвижиха, също така имат боязън от визити в лечебните заведения, а това утежнява положението им.

- Защо казвате, че са останали нелекувани?

- Защото лекуването не завършва за 1-2 месеца, нито даже за година. То е за цялостен живот. Изисква наблюдаване, следене, профилактика.

Подходът към пациентите е самостоятелен - зависи от възрастта, от това дали пациентът има други съпътстващи болести, физически деен ли е, каква е костната компактност, има ли към този момент получени фрактури. След като се направи оценка на положението на пациента, се назначава нужната терапия, която се поема от НЗОК.

- Колко е публикувана остеопорозата?

- Това е едно от най-честите ревматологични болести - визира към 10-12 % от популацията в целия свят, най-вече възрастни хора над 60 години.

- Наричат я „ тихият апаш “. Защо?

- Защото при започване на заболяването загубата на костно вещество протича без признаци за много дълъг интервал. С възрастта костта изтънява, до момента в който един ден се чупи и тогава става ужасно, тъй като на процедура фрактурата инвалидизира пациента. Той е в тежест на себе си, на околните си, на здравната и обществената система.

- Какво би трябвало да вършат пациентите, с цел да не се стига до такова неприятно състояние?

- Най-напред да водят добър метод на живот - без цигари и алкохол, да се хранят рационално. Храната би трябвало да е богата на витамини и минерали. Българският хранителен режим не е доста съгласуван с предварителната защита на остеопорозата. И въпреки при нас да има повече слънце, в сравнение с в северните страни, техните нации имат по-високи равнища на витамин D, тъй като там употребяват по-големи количества рибна храна. Затова у нас се предлага пациентите да одобряват в допълнение витамин D и калций.

Трябва да отбележим, че макар предварителната защита костната компактност продължава да понижава, хората е добре да ревизират костния си статус. Жените след менопаузата или в случай че от една година нямат менструация, е редно по веднъж на година да се ревизират на уред DEXA, който е единственият одобрен способ. Мъжете след 70 година също е добре да се изследват.

Полезна е умерената спортна интензивност, само че физическото натоварване би трябвало да бъде дозирано. В моята процедура имам случаи на възрастни дами, които живеят на село, и без да се замислят, мятат цялостен чувал на гърба си. В резултат на това чупят прешлен и се инвалидизират. При диалога с тях нормално изясняват: „ На млади години какъв брой чували съм пренесла! “. Счупванията на гръбнака са доста неприятни - хората не могат да станат от леглото с месеци и са изцяло подвластни от непознатата помощ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР