Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ “Свети Георги ЕАД - Пловдив

...
Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ “Свети Георги ЕАД - Пловдив
Коментари Харесай

Безплатни прегледи в Световния ден за борба с туберкулозата в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив

Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив провежда безвъзмездни прегледи във връзка Световния ден за битка туберкулозата.
Прочетете още
Отворените порти за осведоменост и профилактика започват от през днешния ден до 22 март, а часовете за прегледи са от 8 до 13 ч. На съмнителните за болестта ще се проведат спомагателни проучвания.

“Туберкулозата продължава да бъде сериозен проблем за публичното здраве, до момента в който се усилват световните старания за нейната предварителна защита и надзор. Въпреки че е предотвратима и лечима, тя към момента е една от водещите аргументи за гибел от заразни болести в света ”, сподели началникът на отделението доктор Веселин Давчев.

През 2022 година туберкулозата остана на второ място след COVID-19 със смъртност от 1,3 млн. души. Но броят на заболелите продължава да нараства, като през същата година в света имаше почти 10,6 млн. случая, които засегнаха хора от всички възрастови групи и публични сфери.

По данни на Световната здравна организация мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава опасност за публичното здраве, като единствено към 40% от инфектираните получават достъп до лекуване. Въпреки това световните старания за битка с туберкулозата са избавили към 75 млн. живота от 2000 година насам.

В този подтекст, на 24 март се отбелязва Световният ден за битка с туберкулозата под мотото „ Да! Ние можем да спрем туберкулозата! “. Инициативата включва редица действия, една от тях е „ Седмицата на отворените порти “, проведена за повишение на публичната осведоменост и разпространение на здравословния метод на живот за попречване на туберкулозата.

Целта на самодейността е да се даде опция на всеки за достъп до здравни услуги и да се увеличи публичната информираност за туберкулозата и методите за предотвратяването и лекуването й.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР