Отдавна страните изнасят отпадъците и ненужните си материали в Китай.

...
Отдавна страните изнасят отпадъците и ненужните си материали в Китай.
Коментари Харесай

Какво означава за Германия спирането на вноса на отпадъци в Китай

Отдавна страните изнасят отпадъците и ненужните си материали в Китай. На тази процедура обаче към този момент е комплициран край. Забраната на Пекин за импорт на пластмасови и други типове боклуци ще има последствия за доста страни, в това число и за Германия.

Малко страни в света страдат толкоз, колкото страда Китай от рисков смог, инфектирана почва, нечисти реки. Въпреки това обаче бранителите на околната среда в последно време намират похвални думи за Китай. Пекин извърши опасността си и от началото на годината наложи решение с огромни последствия:

към този момент не е позволено да се внасят боклуци от чужбина.

От 1 януари е неразрешен вносът на пластмасови боклуци и на над 20 други материала, които могат да се рециклират. Природозащитната организация Greenpeace прави съпоставяне със " леден душ ", защото възбраната значи, че за западните страни завършиха комфортните времена, когато големите им товарни транспортни средства можеха да се насочат към Китай и да стоварват там промишлените си боклуци.

Дълго време и двете страни виждаха преимущества в това комерсиално съглашение: Западът се отърваваше от боклука си, а китайските компании печелеха от скъпите материали, които служащи извличаха от отпадъците.
Цели райони в Китай се препитаваха, като сортираха отпадък от други континенти и откриваха скъпи материали. Сега обаче най-големият вносител на боклуци в света желае да отбрани природата и служащите си.

Боклукът е прекомерно рисков,

съобщи пред Световната комерсиална организация Пекин, обяснявайки решението си.

Всъщност смяната в китайската позиция може да има различен претекст. През 2016 година Китай е внесъл 7.3 милиона тона пластмасови боклуци на стойност 3.7 милиарда $. Това е над половината пластмасов отпадък в международен мащаб. Самата страна обаче създава от ден на ден и повече боклуци и едвам смогва да се оправи с тях. Миналата година китайските семейства са произвели към 200 милиона тона отпадък.

Спирането на вноса в Китай ще има огромни последствия за западните страни като Германия, показват специалисти. Според Агенцията за отбрана на околната среда (UBA) в Берлин Германия изнася 560 000 тона пластмасови боклуци в Китай годишно или цели 9.5 % от цялото количество пластмасови боклуци на Германия.

" Ще имаме компликации, само че не наподобява хората да седят върху боклука си ",

споделя Йорг Лахер от Федерацията вторични първични материали и обработка (BVSE).

До наскоро фирмите за преработване към момента трябваше да купуват суровините си. Междувременно някои започнаха да получават пари като взимат отпадъците от сортировачните предприятия или от немската " двойна система " за делене на боклука.

Тази наклонност несъмнено ще се ускори, предвижда Лахер. Операторът на най-известната немска компания за събиране на боклуци Gruener Punkt (Green Point) съобщи обаче, че няма да бъде директно наранена от решението на Китай, защото наличието на така наречен жълти чували с боклуци, годни за преработване, значително се обработват в Германия или на други места в Европа. Операторът акцентира, че има лични уреди, които могат да бъдат разширени.

Говорител на Gruener Punkt позволи, че може да има напън върху цената и потребителите да го усетят. Избавянето от една пластмасова кофичка за кисело мляко коства много под един евроцент. Изгарянето на многото спомагателни тонове пластмаса не е решение.

Първо, износът към Китай особено бе систематизиран като преработване, защото там има сертифицирани фабрики за преработване.

В продължение на доста години поради износа на евтини смесени синтетични боклуци,

немският триумф с преработването бе пресилен,

уточни Асоциацията на общинските компании. В допълнение заводите за изгаряне на боклуци се използваха добре, уточни говорителка от асоциацията, като добави: " Операторите от системата в този момент би трябвало да построят доста нови фабрики за преработване в Германия. "

Природозащитниците разчитат това да се случи. " Влошаването на изискванията за експорт в Китай е позитивно развиване от позиция на опазването на околната среда, " сподели Евелин Хагена от Агенцията за отбрана на околната среда в Берлин. " Това значи, че ще има тласъци в Германия за по-добро подбиране или култивиране на синтетични боклуци, както и за по-широка приложимост на рециклирани материали, " добави тя.

Преди всичко секторът ще би трябвало да направи повече. Заради прекъсването на китайския импорт пазарите ще би трябвало да бъдат реорганизирани, показва Хагена. Когато да вземем за пример се ускори търсенето на изгаряне на отпадък, това може да увеличи цените, и да направи преработването по-конкурентно, добави тя.

Такова развиване ще бъде от изгода, защото новият закон за опаковките, който влиза в действие през 2019 година, ще докара до повдигане на квотите за преработване. В резултат на това природозащитните организации и секторът за преработване са на едно мнение, че опаковките би трябвало да бъдат по-податливи на преработване и че би трябвало да се употребяват повече материали, подобаващи за преработване./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР