Отдавна, почти в края на последната ледникова епоха, гигантско кенгуру

...
Отдавна, почти в края на последната ледникова епоха, гигантско кенгуру
Коментари Харесай

Гигантско кенгуру някога е обикаляло Нова Гвинея

Отдавна, съвсем в края на последната ледникова ера, гигантско кенгуру броди из планинските тропически гори на Нова Гвинея.

Сега изследване, оповестено в през днешния ден, допуска, че това кенгуру не е било тясно обвързвано със актуалните австралийски кенгура, а по-скоро е чужд до момента вид примитивно животно, неповторимо за Нова Гвинея.

 Protemnodon anak

Protemnodon

Професор Гавин Придо и докторът по палеонтология Исак Алън Робърт Кер неотдавна преразгледат вкаменелостите на Protemnodon nombe и откриват нещо ненадейно. Това необичайно кенгуру не е тип от рода Protemnodon, който в миналото е живял в цяла Австралия, от Кимбърли до Тасмания. То е нещо доста по-примитивно и непознато.

По-специално, необикновените му кътници с извити емайлови гребени го отличават от всички други известни кенгура. Затова го преместихме в чисто нов жанр, неповторим за Нова Гвинея и (много креативно) го преименувахме на Nombe nombe.

Нашите открития демонстрират, че Nombe може да се е развил от антична форма на кенгуру, която е мигрирала в Нова Гвинея от Австралия в късната миоценска ера, преди към 5-8 милиона години.

В тези дни островите Нова Гвинея и Австралия са свързани със суша заради по-ниското морско ниво – до момента в който през днешния ден те са разграничени от Торесовият пролив.

Тази суша разрешава на ранните австралийски бозайници, в това число мегафауната, да мигрират към тропическите гори на Нова Гвинея. Когато протока се наводнява, популациите се отделят от австралийските си родственици и се развиват настрана, с цел да се приспособят към своя тропически и планински дом в Нова Гвинея.

Сега се счита, че Nombe е потомък на едно от тези антични кенгура. Мускулестото животно живее в разнообразна планинска тропическа гора с гъст подлес и еволюира да може да яде здрави листа от дървета и шубраци, което му дава дебела челюстна кост и мощни дъвчащи мускули.

Понастоящем типът е прочут единствено от две изкопаеми долни челюсти. И доста повече следва да се открие. Nombe скача ли като сегашните кенгура? Защо изчезва?…

Както е типично за палеонтологията, едно изобретение въодушевява цялостен куп нови въпроси.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР