Отдавна не съм писал за космическия кораб “Орион, с помощта

...
Отдавна не съм писал за космическия кораб “Орион, с помощта
Коментари Харесай

Космическият кораб Орион е в готовност да бъде изстрелян на 2-ри юли за изпитание на системите му за аварийно спасяване

Отдавна не съм писал за галактическия транспортен съд “Орион ”, благодарение на който НАСА възнамерява през 2024 година да изпрати човек на Луната. За финален път корабът хвърча на изпитателен безпилотен полет през 2014 година. Тогава “Орион ” се отдалечи на 5 800 километра от Земята – връх за транспортен съд, предопределен за пилотирани задачи, след приключването на лунната стратегия “Аполо ” през 70-те години на предишния век. 

Следващото изстрелване ще е през това лято, на 2-ри юли, когато ще бъдат изпитани системите за спешно избавяне на “Орион ”. 

Целият полет ще продължи към три минути. Изстрелването ще бъде извършено благодарение на специфична твърдогоривна ракета, известна под названието “Orion Abort Test Booster ”. Тя съставлява правоприемник на “Литъл Джоу 2 ”, дребна ракета, употребена в границите на програмата “Аполо ” през 60-те години на предишния век за провеждането на сходни тествания.

Ако всичко мине по проект, ракетата ще изведе “Орион ” на височина към 10 километра. В този момент ще се възпламенят моторите на избавителната кула, която ще би трябвало да издърпа капсулата надалеч от ракетата. При постигане на височина от 13 километра, моторите ще би трябвало да ориентират “Орион ” в позиция, безвредна за неговото обособяване от кулата. Тъй като това е тестов вид на “Орион ”, той не е снабден с парашути и няма да се приводни меко в океана. Вместо това записващите устройства със събраните данни ще бъдат изхвърлени от капсулата, с цел да бъдат събрани от техниците и оценени по-късно.

Успешният изпитателен полет ще даде зелена светлина за провеждането на дебютната задача до Луната в края на 2020 или през първата половина на 2021 година. Това ще първото изстрелване на “Орион ” с гигантската ракета “Спейс Лонч Систъм ”. Корабът ще лети в безпилотен режим до орбитата на Луната, след което ще се завърне на Земята.

Първият пилотиран полет на “Орион ” е плануван за 2023 година, когато “Спейс Лонч Систъм ” ще би трябвало да изведе четирима астронавти на път към Луната. Астронавтите ще облетят естествения ни сателит, без да кацат на него, на разстояние 8 900 километра от повърхността му. Едва по-късно ще се пристъпи към идващия стадий – кацане на Луната, планувано през 2024 година. 

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР