Отдавна имам идея България да се превърне в обучителен център

...
Отдавна имам идея България да се превърне в обучителен център
Коментари Харесай

Надя Василева: България може да стане обучителен център за медсестри от Индия и Бангладеш

Отдавна имам концепция България да се трансформира в обучителен център за медицински сестри от Индия, които да запълнят празнината в бранша в страната, само че и в цяла Европа, изключително след пандемията от ковид. Това сподели ръководителят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева пред Bloomberg TV.

„ Можем да привличаме непознати студенти, които да учат в България за медицински сестри. Да се изпращат от Индия хора, които желаят да бъдат подготвени в България, стоят тук колкото е належащо за образованието, основават стойност в България, по-късно ги изпращаме, където ги търсят “, сподели Надя Василева.

По думите й казусът са държавните институции. „ В момента текат диалози с Министерството на образованието и е доста значимо медицинските институти да заявят своя потенциал и да кажат какъв брой места има за такива хора. Чужденците, идвайки тук, ще учат и езици. По този метод може да се реши и казуса с дефицита на медицински сестри у нас “, сподели Василева.

„ Надявам се да се покачат заплатите на сестрите тук, с цел да може да има повече искащи да останат тук. Но даже в случай че се насочим единствено към образование на медицински сестри, това ще има доста позитивен резултат за България “, сподели още Василева.

Според нея от началото на годината има много съществено оживление в желанието на работодателите да назначават хора, само че за жалост не могат да ги намерят.

„ Едно време за една отворена позиция аплайваха над 100 индивида, а в този момент в случай че има трима, е доста радостно. Заетостта се подвига и това прави доста мъчно намирането на хора за всички позиции. Самите работодатели яростно се борят за гениите и по този метод се подвигат цените на труда. Миналата година нарастването на заплатите беше сред 10% и 15%. Тази година, имайки поради инфлацията и неналичието на фрагменти, няма да се учудя – в случай че не се вземат съществени ограничения и не се влеят свежи попълнения на фрагменти – може да порасне и повече “, акцентира Василева.

По думите й другата причина е обстановката в Украйна. Много работодатели са се надявали на капацитета на украинските бежанци - към 590 са назначените на работа украински жители след началото на войната, само че работодатели споделят, че те доста бързо сменят работните си места. „ Не би трябвало да забравяме, че това не са стопански бежанци, а хора, които бягат от война и които в по-голямата си част имат намерение да се приберат в родината си “, сподели Василева.

„ Не би трябвало да разчитаме на украинците като капацитет, в случай че те нямат предпочитание да дойдат в България. Трябва да търсим капацитет от трети страни и страни в Азия като Виетнам, Бангладеш, Индия, която е с безконечен контингент “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР