Отдавна е известно, че респираторните заболявания са по-склонни да ни

...
Отдавна е известно, че респираторните заболявания са по-склонни да ни
Коментари Харесай

Носът ни е виновен! Учени най-накрая разбраха защо настиваме по-често през зимата

Отдавна е известно, че респираторните болести са по-склонни да ни нападат през студените месеци, само че за какво това се случва, дълго време убягваше на учените. Изглежда, че най-сетне са намерили научно пояснение за това, пише Daily Mail.

Екип от откриватели от Mass Eye and Ear Hospital и Northeastern University в Бостън, Масачузетс, имат вяра, че най-сетне са разкрили отговора на този феномен - по всяка възможност носът ни е отговорен. Учените считат, че това се дължи на незнаен до момента имунен отговор в носа ни.

В своето изследване откривателите слагат под подозрение теорията, че хората са по-склонни да получат респираторни болести през по-студените месеци заради по-честото им затваряне на закрито. Според създателя на проучването доктор Бенджамин Блеър, в никакъв случай не е имало безапелационна причина, заради която внезапно увеличение на вирусната инфекциозност да се следи при намаление на температурата на въздуха.

Традиционно се счита, че сезонът на настинките и грипа настава през по-хладните месеци и това е по този начин, тъй като хората са по-склонни да прекарват времето си на закрито, където вирусите по въздуха могат да се популяризират по-лесно. Новото изследване на Blaier и неговите сътрудници обаче сочи биологична причина за сезонните съмнения при вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Чрез проучване доктор Блеър и неговият екип откриха незнаен до момента имунен отговор, който поражда, когато бактериите се вдишат през носа. Учените считат, че клетките в предната част на носа откриват бактерии след поемане и по-късно освобождават милиарди дребни, цялостни с течност торбички (извънклетъчни везикули) в слузта, с цел да заобиколят бактериите и по-късно да ги нападат.

В допълнение, тези торбички също съдържат защитни антибактериални протеини, които придвижват от предната част на носа към гърба по дихателните пътища. Тези протеини защищават другите кафези от бактерии и построяват самобитна преграда преди „ нашествениците “ да обхванат прекомерно надълбоко в тялото ни.

Чрез проучването си учените се надяват да схванат дали вирусите, вдишани през носа, провокират същия имунен отговор и по какъв начин работи при по-ниски температури. Екипът проучва кафези и проби от пациенти, претърпели интервенция, и здрави реципиенти и изследва по какъв начин те реагират на три вируса, ковид и два риновируса, които предизвикват елементарна простуда.

Изследователите разкрили, че всеки вирус провокира " отговор на рой " от назалните кафези, въпреки и употребявайки разнообразни сигнални пътища от тези, употребявани за битка с бактериите.

Най-любопитен обаче бил фактът, че имунният отговор на вирусите работи при естествени температури, само че всичко се трансформира, когато температурата падне до 4,4°C за 15 минути - учените откриха, че температурата в носа понижава с към 5°C. След като откривателите направиха същия опит с проби от реципиенти, те откриха, че имунният отговор към този момент не е толкоз мощен - броят на създадените кафези понижава с 42%, а антивирусните протеини са нарушени.

В резултат на това доктор Блеър има вяра, че той и сътрудниците му са намерили биологично пояснение за сезонните съмнения в инфекциите на горните пътища, които се появяват през по-хладните месеци.

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР