Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса ...

НОЩ отчита първи крачки към края на третата вълна


Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса у нас, с много крехки тенденции на спадане на заболяваемостта, но явна и отчетлива тенденция. Това заяви по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

По отношение на заболяваемостта - над 17 000 изследвани проби, с 3% по-малко от предния ден, 54 г. е средната възраст на хоспитализираните. 116 починали със средна възраст 70 г., заетостта на леглата - 74% в болници за неусложнени пациенти, заетостта на интензивните легла е 64%. По отношение на медиците - активните случаи в момента са 1224, 1096 на домашно лечение, 146 в болници, 10 в интензивно отделение.

По отношение на излекуваните и потвърдените случаи вече се изравняват, каза Ангелов.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че това, което от доста време очаквахме да се случи, е налице, то се отразява и на мястото ни в ЕС и на Балканите - по 14-дневна заболяваемост сме на 9-то място в ЕС и 4-о на Балканите.

Вътрешното разпределение - София, Варна, Перник, Бургас, Русе, Софийска област с най-висока заболяваемост, с най-ниска - са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново, Габрово.

"Очевидно този труден баланс да не са строги мерките и индекса на заболяваемост дава ефект, каза Кунчев. Хората в интензивни и болници са все още с високи стойности, но според графика, показана от Кунчев по време на брифинга, спадът е видим спрямо предната седмица.

В Бургас има положителна тенденция, където се върви надолу по заболяваемост, обясни и министър Ангелов.

Спадът на заболяваемостта е само 7%, каза обаче шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. По неговите думи, "се чертае тенденция за спад, но тя не трайна и е крехка".

По отношение на смъртността не е достигната връхната точка от зимата, сега е 23.2% на 100 000 - тенденцията е покачваща се. По отношение на болниците - с 35% на седмична база се покачват случаите, в интензивните - се покачва с 0.6%.

Източник: news.bg