Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса

...
Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на коронавируса
Коментари Харесай

НОЩ отчита първи крачки към края на третата вълна

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна на ковид у нас , с доста нежни трендове на намаляване на заболяваемостта, само че очевидна и отчетлива наклонност . Това съобщи по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

По отношение на заболяваемостта - над 17 000 изследвани проби, с 3% по-малко от предния ден , 54 година е междинната възраст на приетите в болница. 116 умряли със междинна възраст 70 година, заетостта на леглата - 74% в лечебни заведения за неусложнени пациенти, заетостта на интензивните кревати е 64% . По отношение на медиците - дейните случаи сега са 1224, 1096 на домашно лекуване, 146 в лечебни заведения, 10 в интензивно поделение.

По отношение на излекуваните и доказаните случаи към този момент се изравняват, сподели Ангелов.

Главният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев добави, че това, което от много време чакахме да се случи, е налице, то се отразява и на мястото ни в Европейски Съюз и на Балканите - по 14-дневна заболяваемост сме на 9-то място в Европейски Съюз и 4-о на Балканите .

Вътрешното систематизиране - София, Варна, Перник, Бургас, Русе, Софийска област с най-висока заболяваемост, с най-ниска - са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново, Габрово.

" Очевидно този сложен баланс да не са строги ограниченията и показателя на заболяваемост дава резултат, сподели Кунчев. Хората в интензивни и лечебни заведения са към момента с високи стойности, само че съгласно графика, показана от Кунчев по време на брифинга, спадът е забележим по отношение на предната седмица.

В Бургас има позитивна наклонност, където се върви надолу по заболяваемост, изясни и министър Ангелов.

Спадът на заболяваемостта е единствено 7% , сподели обаче шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски. По неговите думи, " се чертае наклонност за спад, само че тя не трайна и е нежна ".

По отношение на смъртността не е достигната връхната точка от зимата, в този момент е 23.2% на 100 000 - наклонността е покачваща се . По отношение на лечебните заведения - с 35% на седмична база се повишават случаите, в интензивните - се повишава с 0.6%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР