Отчита се известен напредък при мерките срещу корупцията в бюджетната

...
Отчита се известен напредък при мерките срещу корупцията в бюджетната
Коментари Харесай

ЕК отчита напредък в борбата с корупцията у нас, отправя 6 препоръки за съдебната власт

Отчита се прочут прогрес при ограниченията против корупцията в бюджетната администрация, в това число в полицията и правосъдната власт. Напредък се открива при подобряването на прозрачността в обезпечаването на държавна реклама в медиите, в това число посредством медиатори.

 

В общата част на отчета се отбелязва, че у нас са били признати законови промени за наказателно гонене на основния прокурор и неговите заместници, както и за правосъден контрол над отводите на прокуратурата да подхваща следствие.

 

“С писмо от 26 юни министър-председателят осведоми Европейска комисия за подхванатите от България ограничения, с което извърши последното несбъднат ангажимент, посочен в заключенията на отчета за Механизъма за съдействие и инспекция за 2019 година, както и в това число спомагателни ограничения за продължение на спазването на върховенството на закона.

 

Парламентът одобри закон, като част от уговорките за господство на закона по Плана за възобновяване и резистентност, основаване на механизъм за ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основен прокурор и неговите заместници, както и правосъден надзор на прокурорските решения да не се образува следствие.

 

Този закон преглежда дългогодишните опасения и дава отговор на последния характерен ангажимент, стихотворец от България по Механизма за съдействие и инспекция ”, акцентират от Европейска комисия.

 
Допълва се, че нашата страна е почнала да лишава поданството на задгранични вложители поради неспазването на закона, както и че е прекъснато издаването на “златни паспорти ” против вложения. Продължава подготовката на ограничения за използване на отговорностите по въпроса за собствеността на медиите.

 

Комисията оповестява, че следва да предприеме последните стъпки за преустановяване на механизма за съдействие и инспекция, с който до неотдавна наблюдаваше положението на законността у нас и в Румъния.

 

Двете страни са изпълнили в задоволителна степен отговорностите си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички страни от Европейски Съюз с годишните отчети за върховенството на закона.

 

Същевременно комисията не следи прогрес по законодателството, обвързвано с активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет и политическото въздействие над Висш съдебен съвет, както и при определянето на неговия състав. Все още липсват ограничения за обезпечаване на честност на висшите чиновници. Не се вижда прогрес и за възстановяване на следствията, наказателното гонене и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

 

Няма прогрес за възстановяване на следствията, наказателното гонене и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

 

Комисията насочва към нашата страна шест рекомендации, измежду които да се одобри законодателство за отбягване на дълготрайното командироване на съдии за запълване на свободни места; да продължи подготовката на законопроекти за възстановяване на работата на Инспектората към Висш съдебен съвет и за отбягване на заплахата от политическо въздействие над работата на ВСС; да увеличи напъните за избиране на Висш съдебен съвет съгласно досегашните препоръки; да усъвършенства следствията и постигането на дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта.

 

От България се чака също да предприеме спомагателни ограничения и да вкара ясни условия за честност на заемащите високи управителни длъжности, като планува и съответните наказания; да усъвършенства в допълнение ограниченията за бистрота при държавната реклама в медиите.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР