Отчетът за 2020 година е за последната година на моя

...
Отчетът за 2020 година е за последната година на моя
Коментари Харесай

Комисията по култура и медии в НС прие единодушно отчета на БТА

" Отчетът за 2020 година е за последната година на моя предходник, починалият Максим Минчев ", сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. За 2021 и 2022 година той уточни, че е предложил нов формат на доклада. " Той е в табличен тип, с доста ясно посочени съответните стъпки по съответните действия, с които се преследват съответни оперативни цели ", сподели Вълчев. По думите му тези стъпки са свързани с достигането до пет стратегически цели - независимост, истина, познание, общественост и памет.

" Искам да подчертая, че моята политика беше да продължа и надградя това, което е правено в Българска телеграфна агенция в продължение на към този момент 125 години , а през идващия месец ще станат 126 години, от 1898 година насам, в това число да продължа и доста от нещата, които правеше Максим Минчев ", сподели Кирил Вълчев.

На съвещанието през днешния ден участваха още заместител генералния шеф на Българска телеграфна агенция Евгения Друмева, основният секретар на медията Юлия Соколова и шефът на дирекция " Финанси " Йоана Петрова.

СВОБОДА

Генералният шеф на Българската телеграфна организация означи, че с помощта на измененията, осъществени през 2021 година, Българска телеграфна агенция е към този момент със свободен достъп. За да се случи това, се постановяваше огромна софтуерна смяна, сподели Кирил Вълчев. Той изясни, че с помощта на опцията, позволена от Народното събрание, систематичната интеграция на организацията се обслужва от " Информационно обслужване ".

Българска телеграфна агенция е възобновила договорите си с световните осведомителни организации, които по принцип мъчно възприемат свободния достъп, сподели Вълчев. " Успяхме да създадем това с всички и в този момент българските медии умерено могат да употребяват преведената на български в Българска телеграфна агенция информация от световните организации ", разяснява той.

Кирил Вълчев регистрира, че структурата на организацията е изменена, с цел да дава отговор на новите условия. Обменен е и съставът. " Около 25 % от хората, които работеха в организацията, бяха в пенсионна възраст ", посочи той. Посочи, че Българска телеграфна агенция си сътрудничи с 27 български университета, в това число за стажове. " Редица от студентите остават на работа в Българска телеграфна агенция. Създадохме Школа Българска телеграфна агенция за образование както на чиновниците, по този начин и на стажантите и тези, които постъпват на работа ", сподели шефът на организацията.

Българска телеграфна агенция има към този момент и редовно наличие в обществените мрежи за най-много да притегли най-младите хора към това да четат същинските вести, сподели Вълчев. Допълни, че е почнал и продан, в това число на софтуерен опит, с най-напредналите осведомителни организации по света. " Бяхме признати и за член на организацията MINDS International ", регистрира още генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

ИСТИНА

Българска телеграфна агенция е приела нов етичен кодекс, уточни Кирил Вълчев. По думите му в кодекса има два съществени правилото - цитирането на източник за всяка от информациите и неналичието на оценки в материалите.

" Законът позволява реклама, само че аз считам, че тя би трябвало да бъде мощно лимитирана. В Българска телеграфна агенция към този момент няма платени известия. Реклама използваме във възобновеното списание ЛИК, както и за организирането на Световните срещи на българските медии. Но аз не намирам за удачно при обезпечено държавно финансиране, да се състезава националната осведомителна организация на ограничавания медиен пазар за реклама. Това, прочее, е може би опит, който може да бъде употребен и при публичните радио и телевизия ", сподели Кирил Вълчев.

Той описа, че сега Българска телеграфна агенция приема финансиране единствено от организации, на които България е член. " Имаме планове с европейски институции - с Европейския парламент, с Европейската комисия ", означи генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Отчетите на Българска телеграфна агенция бяха признати единомислещо
Снимка: БТА

ЗНАНИЕ

През отчетния интервал наличието на организацията се е нараснало териториално, уточни Кирил Вълчев. Към 2020 година организацията е имала 11 национални пресклуба с репортери в регионални градове, а сега броят им доближава до 26. Агенцията има свои пресклубове и в необластни градове, като се възнамерява тази година да бъдат открити в Гоце Делчев и Троян.

" Благодарение на разбирането както на Народното събрание, по този начин и на държавните управления, в това число и последното, имаме обезпечено финансиране по този начин, че във всеки от градовете да има към този момент по двама, а не по един сътрудник ", сподели Вълчев. Той добави, че сега кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната разполагат и с електрически коли.

Агенцията има репортери с пресклубове в Скопие, Анкара, Букурещ. Планът е да има такива в Белград и Атина, сподели генералният шеф на организацията. Той означи, че друга група репортери Българска телеграфна агенция има и в места с огромни български общности като Босилеград, Тараклия и Одеса.

Председателят на медийната комисия Тома Биков
Снимка: БТА

Кирил Вълчев сподели, че организацията уголемява и източниците на информация, като стартира двустранен продан с национални организации. " До момента имаме 40 такива контракта, те не са официални меморандуми. Важна уговорка в договорите е, че ние всеки ден, с изключение на общ достъп до информация, взаимно си оказваме помощ като редактори, като изпращаме една вест от България за съответната страна. Това е опция България да участва в тези страни. А въпреки това, те ни изпращат тяхна информация ", означи той.

Кирил Вълчев сподели още, че към 2022 година броят на фотосите в организацията е повишен шест пъти по отношение на 2020 година, а този на видеоматериалите - три и половина пъти.

ОБЩНОСТ

В рамките на стратегическата цел " Общност " е основана дирекцията " БГ Свят ", която събира информация от всички български общности, до които организацията съумява да доближи, сподели генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

" Продължихме срещите, които моят предходник Максим Минчев стартира - срещите на българските медии по света ", уточни Вълчев. Той означи, че през 2024 година Световната среща на българските медии ще е в Одеса и ще се състои на 12 и 13 юни. Темата ще е " Медии и общественост ".

По думите на Кирил Вълчев в тези среща вземат участие сред 20 и 30 български медии от по-малко от 20 страни. " Те понижават. Това е друга огромна тематика и си коства да се мисли за систематичното подкрепяне на българоезичните медии по света ", добави той.

ПАМЕТ

Тече дейна цифровизация на архивите на Българска телеграфна агенция от 1898 година до момента, сподели генералният шеф на организацията. Към Нова година медията е цифровизирала изцяло архива до 1944-45 година, добави той.

Депутат чете изданието на Българска телеграфна агенция - списание ЛИК
Снимка: БТА

По мотив 125-ата годишнина на Българска телеграфна агенция са издадени до този миг два тома - " Лични свидетелства " и " История на Българска телеграфна агенция (1898 - 2023) ". Това е едно много съществено и обективно проучване на предходен общоприет шеф Панайот Денев под редакцията на шефа на Института по балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките проф. доктор Румяна Прешленова, сподели Кирил Вълчев. По думите му следва издаването на трета книга, която ще отбелязва всяка година от 1898 до 2023-а с по едно събитие от България и от света.

Генералният шеф на Българска телеграфна агенция заяви още, че от тази година списанието ЛИК на организацията ще се получава гратис от институции като библиотеки, университети и други. То ще може да се тегли гратис от страницата на Българска телеграфна агенция, добави той.

" Вън от подозрение е, че Българската телеграфна организация е най-динамично разрастващата се социална медия през последните две години ", сподели националният представител Димитър Николов от ГЕРБ-СДС. " Ние ще се опитаме да присъстваме, част от нас най-малко, в Одеса на вашата международна среща, с цел да възстановим и тази традиция ", уточни ръководителят на парламентарната комисия по културата и медията Тома Биков (ГЕРБ-СДС).

В рамките на днешното съвещание на комисията бе признат и годишен отчет за положението на националната сигурност на Република България през 2022 година, импортиран от Министерския съвет на 17 ноември 2023 година

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР