Либия продължава издирването на изчезналите, докато телата се изхвърлят на бреговете й

...
Отчаяното издирване на изчезналите продължава в либийския град Дерна, където
Коментари Харесай

Отчаяното издирване на изчезналите продължава в либийския град Дерна, където тела все още измиват на бреговете му или се разлагат под развалини почти седмица след това Бурята Даниел предизвика опустошителни наводнения в източната част на страната, която е претърпяла години на пренебрегване на фона на политически разделения.

Мисията на Международната организация по миграцията в Либия заяви, че повече от 5000 души се смятат за мъртви, като 3922 смъртни случая са регистрирани в болници. Либийският Червен полумесец в петък определи броя на загиналите на повече от 11 000, докато хиляди остават в неизвестност.

Близо 40 000 души бяха разселени вследствие на бедствието, което се усложни от спукването на два остарели язовира.

Мохамед ал Бакали от Ал Джазира, репортаж от Дерна, каза, че най-малко 10 тела са били открити в събота сутринта. „Шансовете да намерим оцелели са много малки. Вместо това спасителите откриват повече тела, отколкото оцелели“, каза той.

Камал Ал-Сиви, служител, отговарящ за изчезналите хора в Либия, каза, че повече от 450 тела са били извадени през последните три дни от морския бряг, включително 10 изпод развалините.

„Работата продължава и е много, много, много сложна“, каза той пред агенция Ройтерс. „Тази операция според мен изисква месеци и години.“

На крайбрежието на Дерна в събота – където можеше да се види разбита кола, кацнала върху бетонни разрушители на бури, а корявките бяха разпръснати в кални басейни – копачи работеха, за да разчистят пътя за спасителните екипи, а хеликоптер сканираше морето за тела.< /p>

Цели квартали на Дерна, с приблизително население от най-малко 120 000 души, бяха отнесени или затрупани в кафява кал, след като два язовира южно от града се скъсаха в неделя вечерта, отприщвайки порои от наводнена вода по обикновено сухо речно корито.

„Всички бяхме изненадани. Никога не сме очаквали такава катастрофа“, каза жителят на Дерна Халид пред Ал Джазира. „Загубих малката си дъщеря. Господ да я приеме и да се смили... безпомощни сме. Всемогъщият Бог е нашата скала.“

Турската журналистка Нур Ел Джебри, която е родом от Дерна, каза, че десетки членове на семейството й са останали на покрива на двуетажната им къща за цяла нощ, тъй като водата от срутения язовир е наводнила къщата им.

„Беше много трагична нощ. Можеха да чуят хора да викат и крещят... докато водата ги отвеждаше към морето. Бяха безпомощни“, каза Ел Джебри пред Al Jazeera от турския град Истанбул. „Семейството ми не е в много добро психическо състояние.“

Международна помощ

Международната помощ започва да пристига в засегнатите от наводнения региони от ООН, Европа, Русия и страни от Близкия изток.

Световната здравна организация съобщи в събота, че е доставила достатъчно спешна помощ, за да достигне до близо 250 000 души, засегнати от бурята Даниел в източна Либия, включително основни лекарства, хирургически консумативи и чували за трупове на починалите. Службата по хуманитарни въпроси на ООН отправи призив за 71 милиона долара за засегнатите.

Саудитска Арабия обяви заминаването на своя полет за първа помощ за Либия, а Русия каза, че третият от нейните полети за помощ е пристигнал с мобилна болница.

Междувременно италиански военноморски кораб акостира в Дерна с провизии, включително палатки, одеяла, водни помпи и трактори, съобщи посолството на Италия в Либия, публикувайки снимки на по-малки плавателни съдове, които носят оборудване на брега.

Спасяването и реконструкцията ще бъдат предизвикателство, тъй като Либия, която изпадна във въоръжен конфликт след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., сега се управлява от две администрации – една базирана в столицата Триполи и друга администрация в източната част на страната.

Командирът на ренегатите Халифа Хафтар, който подкрепя източната администрация, посети Дерна в петък. Неговите сили вече са разрешили влизането на конвои с помощ, изпратени от съперничещото правителство в знак на сътрудничество, за да се гарантира, че помощта ще стигне там, където е необходима.

Каролайн Холт, директор по бедствия, климат и кризи в Международния червен кръст, каза, че наличието на противопехотни мини в Либия поради продължаващата гражданска война ще бъде едно от няколкото предизвикателства в опитите да се получи помощ за засегнатите от наводнения.

„Знаем, че ще има проблеми със сигурността на място, като например неексплодирали противопехотни мини. Когато наводнение с такъв размер премине и разтревожи земята, до степента, в която има този, тези противопехотни мини, които може би някога са били ясно картографирани и ние разбрахме местоположението им, сега всичко това ще бъде обезпокоено,“ каза тя пред Ал Джазира.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР