Отчаяно търсейки ликвидност, румънското правителство се насочва към децата на

...
Отчаяно търсейки ликвидност, румънското правителство се насочва към децата на
Коментари Харесай

Pyмъния пocягa нa cпecтявaниятa нa дeцaтa cи, зa дa пoĸpиe дeфицитa

Отчаяно търсейки ликвидност, румънското държавно управление се насочва към децата на страната като нов източник на финансиране. От 1 януари на всички румънски деца на възраст под 18 години получават спестовна сметка в държавната хазна. Правителството дава обещание годишна рента от 3%, както и 600 леи (129 евро) бонус за децата (или техните родители), които подават над 1200 леи (257 евро) годишно.

Но има една измама.

С доста дребни изключения (главно за възнаграждение на здравно лечение) парите не могат да бъдат изтеглени, до момента в който детето не навърши 18 години. Годишният
бонус от 600 леи също не се изплаща, до момента в който детето не навърши пълноправие, пише Emerging Europe.

" В случая с децата, родени тази година, нито те, нито техните родители ще видят някаква възвръщаемост за 18 години ", споделя икономистът Кристиан Паун.

" Парите ще бъдат обвързани за дълго време, пари, които биха могли да бъдат вложени другаде в нещо, което предлага доста по-висока възвращаемост ", прибавя Паун.

Икономистът изрази угриженост и по отношение на метода, по който е въведена схемата.

" Дразнещо е, че страната е отворила тези сметки, на своя глава никого. За една нощ станахме притежатели на сметки в хазната, без да ни питат дали това е нещото, което желаеме. Това е рисково в пазарната стопанска система, където персоналните вложения би трябвало да бъдат нещо, за което се грижи частният бранш ", изяснява той.

" С инфлация от 4.7%, (финансовият министър) Еуген Теодоровичи в действителност подсигурява на родителите, че ще изтеглят по-малко пари, в сравнение с заплащат. Това е 18-годишна пирамидална скица ", споделя сенаторът от опозицията Влад Александреску.

" Каква банка сега ще предложи на Теодоровичи заем от 3% за 5 години, да не приказваме за 18 години? Сякаш той споделя " да не вземаме повече пари от банките - те са неприятни - дано вместо това да ги вземем от децата ". В последна сметка децата може да поплачат, само че до момента в който станат задоволително огромни, с цел да гласоподават, ще им мине ", възмутено отбелязва Александреску.

Румънското министерство на финансите заяви предходната седмица, че чака дефицитът на страната да доближи съвсем 5% през 2019 година, което е много над позволения от Европейски Съюз предел от 3%. Недостигът доближава 20 милиарда леи (4.3 милиарда евро), което прави новите заеми неизбежни.

 

money.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР