Отчаяни от гледката на труповете и отломките, покриващи улиците, много

...
Отчаяни от гледката на труповете и отломките, покриващи улиците, много
Коментари Харесай

Иракчани предпочитат бежанските лагери пред разрушените домове

Отчаяни от гледката на труповете и отломките, покриващи улиците, доста иракчани напуснаха домовете си в региони, освободени от "Ислямска страна " преди две години, и непринудено се върнаха в лагерите за разселени хора, където се бяха подслонили по време на боевете и по-късно.

През 2014 година бойците завзеха огромни територии от страната, а през декември 2017 година бяха дефинитивно разгромени. Северната провинция Ниневия, изключително столицата й Мосул и регионът на Стария град в нея, претърпя някои от най-ожесточените сражения.

"Видях опустошаване в Стария град. Всички къщи и здания са цялостни отломки. Със личните си очи видях трупове. Видях ръка на жена ", сподели 61-годишната Сабиха Джасим, която по-късно се върнала в лагера за разселени "Хасан Шам ".

Джасим споделя, че напуснала и тъй като нямало питейна вода, нито достъп до медицински грижи за болния й брачен партньор - и двете неща са налични в лагера.

Само в лагера "Хасан Шам " тази година са се върнали над 200 фамилии като това на Джасим, откакто в началото са си отишли вкъщи. Местни чиновници споделиха, че мнозина са създали това, само че отхвърлиха да дават цялостни данни.

Бойците на "Ислямска страна " опустошиха и плячкосаха завзетите от тях региони, оставяйки след себе си разрушени къщи, джамии и църкви. Някои се укриват и към момента работят в тези региони.

Трупове и разрушени здания към момента са нормална панорама две години по-късно. За разлика от това, лагерите дават на жителите сигурност и относително комфортен живот.

"Хората избират да живеят в бежански лагер, в сравнение с да останат в Мосул, тъй като споделят, че в лагера има сигурност. Освен това в лагера има средства за прехранване повече, в сравнение с в град Мосул ", сподели заместник-директорът на лагера "Хасан Шам " Махабад Абдул-Хаки.

Централното държавно управление споделя, че ще са му нужни 100 милиарда $, с цел да възвърне Мосул, само че съгласно локални чиновници то не прави задоволително.

"Правителствените служби не обезпечават съответни услуги и жителите страдат. Всичко в провинция Ниневия е ненормално. Хората виждат единствено външността, само че не и същността на нещата. Ако животът в провинцията беше в действителност естествен, не мисля, че жителите щяха да напущат своите домове или града си ", сподели Али Худиер от провинциалния съвет на Ниневия.

"Добре знам, че жителите на Мосул обичат своя град като душите си, само че хората стартират да изоставят дори душите си поради влошаващите се условия и качество на живот в Мосул. "

Дори иракчани, които в миналото са били заможни, са принудени да се връщат в лагерите в търсене на по-добър живот.

"Моят брачен партньор беше златар, бяхме богати, само че поради сегашните условия нещата се обърнаха наобратно. Затова бях принудена да се върна в лагера, тъй като нямам източник на приходи ", сподели Аиша Ахмед, която в този момент е принудена да продава своя дял от обезпечаваните от държавното управление дажби за 8 $, с цел да преживее някак.

"Никой не оказва помощ, нито от държавното управление, нито богати хора. А даже богатите са станали небогати при тези условия. Не виждах поддръжка, по тази причина взех решение да се върна в лагера. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР