Отчаяна и уплашена майка от ивицата Газа разказва, че се

...
Отчаяна и уплашена майка от ивицата Газа разказва, че се
Коментари Харесай

Мисля за това дали утре ще сме живи или не: Двете страни на ужаса в Израел и ивицата Газа

Отчаяна и уплашена майка от линията Газа споделя, че се опасява фамилията ѝ да не оцелее през нощта, защото на назад във времето се чува тътнеж на бомби.

" Не знаете какъв брой страдаме ", сподели Сама Касаб по телефона в понеделник за Sky News.

" Не можем да спим през нощта и не можем да си почиваме денем ", споделя тя.

Бомбардировките " обкръжават дома ни " , добавя ръководителят на програмата на интернационалната благотворителна организация ActionAid.

В събота бойците на " Хамас " започнаха изненадваща офанзива против Израел от линията Газа. Оттогава Израел разгласи война и обстрелва региона с ответни удари.

Сама се е приютила в дома на майка си, дружно с 15-годишната си щерка и 13-годишния си наследник.

Преди да се укрият, те са се запасили с храна и вода, като рафтовете към този момент са съвсем празни.

Семейството не може да излезе на открито, с цел да си набави още ресурси, защото се опасява да не стане цел или да попадне в обстрел.

След военното завладяване на Газа от " Хамас " през 2007 година линията Газа към този момент живее под някаква форма на обсада от страна на Израел, която лимитира стоките, силата и свободното придвижване.

Израел твърди, че блокадата е нужна, с цел да отбрани жителите си от " Хамас ".

Израел наложи " цялостна блокада " на територията, като попречи на храните и горивата да доближат до 2,3 милиона души в линията Газа.

Най-малко 900 израелци и 687 палестинци са починали до момента в боевете, защото израелските сили навлизат назад в Ивицата Газа - откакто бойци на " Хамас " взеха цивилни заложници по време на нападения през границата.

Днес организациите за помощ предизвестиха за " бързо ескалираща филантропична рецесия ", а някои от тях обявиха пред Sky News, че са били принудени да преустановят по този начин нужната незабавна работа заради изключителната заплаха за личния състав.

" Страх ме е "

Самах споделя, че прекъснатият достъп до интернет затруднява инспекцията на предварителните предизвестия за местоположението на идващите удари в нейния регион.

По време на 25-минутен телефонен диалог със Sky News в понеделник следобяд, диалогът е пресечен най-малко четири пъти от звуците на бомбардировките наоколо.

След един от ударите гласът ѝ съвсем се пречупва, когато споделя: " Страхувам се. "

Тя добави: " Мисля за децата си ".

" Мисля за това дали на следващия ден ще сме живи или не ".

" Мисля за роднините си ".

" Мисля си за интернет, дали ще имам връзка с другите ".

" Толкова доста неща и доста мисли имам в главата си ".

Sky News не показва местонахождението ѝ, с цел да отбрани сигурността ѝ.

На друго място, в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, мъже се покатериха на срината постройка, с цел да извадят от руините дребното тяло на бебе, носейки го надолу през към момента димящите остатъци от бомбардираните руини.

Хуманитарните организации предизвестяват, че работата им е затруднена.

Сама съобщи, че нейният екип на ActionAid не може да прави естествената си работа или да доставя незабавна помощ, защото изискванията са прекомерно рискови.

В изказването на ActionAid се споделя: " ActionAid е разтревожена от бързо разрастващата се филантропична рецесия, която визира живота на повече от два милиона души. " В момента Газа е изцяло лишена от храна, електричество, вода и гориво.

Нейният шеф за страната Надим Заглул съобщи: " Ситуацията в Газа е ужасна, защото домовете и цивилното население остават безразборна цел на непрекъснатите бомбардировки. "

Той добави: " Нашите сътрудници са избягали от домовете си и сега употребяват лечебни заведения като убежища ".

" Въздушните набези не престават денем и нощта и нашите сътрудници ни оповестяват, че цели фамилии са изгубили живота си. "

Междувременно филантропичната здравна благотворителна организация " Лекари без граници " предизвести, че не може да употребява коли за спешна помощ, тъй като те са " изумени от въздушни удари ".

Тя прикани " всички страни да зачитат неприкосновеността на медицинските уреди, транспортни средства и личен състав ".

" Здравните заведения се нуждаят от това съоръжение поради многото ранени пациенти ", съобщи Айман ал Джаруча, заместник-координатор на " Лекари без граници " в Газа.

Премиерите на Израел и Обединеното кралство осъждат нападенията.

Страх има и в Израел.

Израелците са известени от отбранителните сили на страната да се приготвят за тридневен престой в бомбоубежища и предпазени пространства.

В понеделник министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че редица въоръжени членове на " Хамас " към момента се намират на територията на страната, и ги упрекна, че са умъртвили деца с белезници.

В Лондон министър-председателят Риши Сунак показва поддръжката си за еврейската общественост.

" Хората, които поддържат " Хамас ", са изцяло виновни за това ужасяващо нахлуване ", съобщи той.

" Те не са бойци. Те не са борци за независимост, те са терористи ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР