Отборите на Франция и Литва се класираха за Световното първенство

...
Отборите на Франция и Литва се класираха за Световното първенство
Коментари Харесай

Девет тима от Европа вече имат визи за Световното през 2023 година

Отборите на Франция и Литва се класираха за Световното състезание по баскетбол за мъже през 2023 година в Япония, Индонезия и Филипините. Двата тима оглавяват класирането в група К от втория стадий на квалификациите в зона Европа с по 8 победи и 2 провали.

Франция надделя Босна и Херцеговина с 92:65 точки и публично взе виза за шампионата. 18-годишният Виктор Уембаняма беше най-резултатен за триумфа с 19 точки и 4 битки, до момента в който за гостите Кенан Каменяш се регистрира с 2- точки и 4 битки.

Босненците са четвърти във краткотрайното нареждане с 5 победи и 5 загуби, а третото място се държи от тима на Черна гора с актив 6-4.

Литва заслужи класирането си за Световното състезание с пети следващ триумф в групата откакто надигра като посетител черногорците с 65:56. Страната е пропуснала единствено едно присъединяване на шампионат на планетата от 1998 година насам.

Миндаугас Кузминскас и Вайдас Кариняускас приключиха с по 13 точки за литовците, а за Черна гора по 11 вкараха Никола Иванович и Владимир Михайлович.

В последния дуел от групата Унгария победи Чехия с 83:69 точки като хазаин и събра актив от 5 триумфа от 10 мача, колкото има и Босна и Херцеговина, до момента в който черногорците позволиха седма загуба.

Гърция също се класира за финалите на Световното състезание по баскетбол за мъже през 2023 година след триумф над Белгия със 72:70 като посетител в група I ва пресявките. Тимът е краткотрайно трети с актив 5-3, колкото сърбите, които обаче още не са си подсигурили място на шампионата.

Лидерът в тази група Латвия също към този момент има виза за Световното състезание, като нощес надделя Англия със 79:63 и продължава с баланс 7-1.

Сърбия се оправи мъчно като хазаин на Турция със 77:76 и резервира възможностите си за класиране на шампионата, до момента в който турците остават с 3 триумфа от 8 мача досега. Марко Гудурич вкара решителни два наказателни удара 89 секунди преди края, а Скоти Уилбекин пропусна на два пъти от наказателната линия 20 секунди по-късно. Гудурич приключи с 20 точки, а Уилбекин осъществя 22 за Турция.

Гърците ще играят на шести следващ шампионат на планетата и за девети път от последните 10 издания на шампионата. Баскетболистът на Олимпиакос Янулис Ланедзакис бе най-полезен за гостите с 20 точки и 4 битки.

И тимът на Словения се подреди измежду класиралите се за шампионата в Япония, Индонезия и Филипините с триумф в група J, където визи имат още съставите на Германия и Финландия.

Словенците победиха Германия с 81:75 като домакини и заемат трета позиция в класирането със 7 триумфа и 3 провали. Джордан Морган способства с 22 точки, 13 битки и 4 асистенции за Словения, чийто отбор ще играе за четвърти път на Световен шампионат и първи от 2014-а насам.

В другите срещи Финландия надви над Естония с 91:71, а Швеция се поздрави с триумф пад Израел със 71:68. Германците и финландците водят в групата с по 8 победи и 2 загуби.

От група L сигурни за Световното състезание към този момент са Италия и Испания, а украинците към момента имат шансове. Италия победи Грузия с 85:84 като посетител, Испания надигра Нидерландия с 84:72, а Украйна записа триумф над Исландия със 79:72.

На първите четири места са испанците с 7 победи и 1 загуба, италианците с 6 триумфа и 2 провали, следвани от Грузия и Исландия с актив 4-4.

Марко Спису и Амедео Теситори означиха по 15 точки за успеха на Италия, до момента в който за Грузия Гиорги Шермандини и Дуда Санадзе се регистрираха с по 14.

Гледайте най-вълнуващите дуели от Националната баскетболна лига, Евролигата и Еврокупата, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР