Отборът на Славия е новият носител на Купата на България.

...
Отборът на Славия е новият носител на Купата на България.
Коментари Харесай

Славия победи Левски и грабна Купата на България

Отборът на Славия е новият притежател на Купата на България. Това стана факт, откакто във финала “белите” сервираха огромната изненада, побеждавайки Левски с 4:2 след дузпи и по този начин подвигнаха трофея за първи път от 1996 година насам, съобщи. Пред близо 30 000 фенове на Националния стадион Васил Левски двата отбора не съумяха да си отбележат гол както в постоянното време, по този начин и в продълженията и срещата трябваше да бъде решена след осъществявания на дузпи. В воин за спечелилите се трансформира някогашният пазач на Левски Георги Петков, който избави ударите на Хали Тиам и Роман Прохазка.

Така най-старият столичен отбор подвигна трофея за осми път в своята история (1952, 1963, 1964, 1966, 1975, 1980 и 1996 г), като забавното е, че последният им успех в шампионата пристигна тъкмо против Левски. От своя страна „ сините “ изгубиха трети следващ край в конкуренцията след 2013 и 2015 и не престават да са без трофей от 2009 година насам, когато подвигнаха за последно шампионската купа на страната. Играчите на Делио Роси, които преди срещата бяха посочени като безспорен любимец, започнаха доста решително срещата, подкрепяни мощно от многочислените им последователи по трибуните. На трибуните бе и бразилската звезда и международен първенец със Селесао Ривалдо, който дойде в София, с цел да поддържа своя наследник Ривалдиньо, който обаче по този начин и не се появи в игра за Левски.

Така още в 12-ата минута „ сините “ можеха да открият резултата, откакто получиха право да изпълнят 11-метров углавен удар. Жорди Гомес опита да подава към собствен съотборник в наказателното поле на Славия, само че топката се удари в ръката на Владислав Узунов и основният съдия Никола Попов не се поколеба да покаже бялата точка. С осъществяването се зае точно испанецът, чийто удар обаче бе отразен майсторски от капитана на „ белите “ Георги Петков и резултатът остана неизменен.

Въпреки пропуща на Гомес, играчите на Левски продължиха да преобладават над своя противник като до края на първата част стигнаха до още няколко благоприятни условия да поведат. Първо в 17-ата минута грешникът Жорди Гомес центрира в наказателното поле на Славия, където Хали Тиам бе оставен непокрит и стреля рисково с глава, само че ударът мина на сантиметра от левия непряк дирек. В 30-ата минута нова добра опция се откри през символичните посетители от Левски, откакто Габриел Обертан със ужасно дълго подаване изведе на добра позиция Паулиньо. Бразилецът преодоля директния си надзирател в лицето на Славчо Шоколаров и след това шутира към вратата, само че и той не откри задачата.

В заключителните минути на първото полувреме младите футболисти на Славия на собствен ред съумяха на няколко пъти да погледнат по-смело към Божидар Митрев. Първо в 36-ата минута Галин Иванова опита да обстрелва от далечна отдалеченост стража на „ сините “, само че Митрев избави безпроблемно. В 43-ата минута пристигна и най-спорната обстановка през първата част. Левият защитник на Славия Стефан Велев опита да напредне в наказателното поле на Левски, само че след леко прикосновение с Роман Прохазка се строполи на земята, търсейки дузпа. Този път обаче Никола Попов не отсъди такава, а вместо това сподели жълт картон за симулация на бранителя. Така в последна сметка първото полувреме приключи без попадения – 0:0.

След паузата тимът на Делио Роси продължи да е по-активният на терена, макар че „ сините “ мъчно стигаха до чисти голови обстановки пред вратата на Георги Петков. Такава се откри пред Серджиу Буш в 78-ата минута, само че румънският нападател, който бе изведен зад отбраната на Славия, стреля високо над вратата. Последваха още две благоприятни условия за „ сините “. Първо Габриел Обертан опита да изненада Петков с удар от близо 25 метра, само че опитният пазач мазета. При последвалия корнер, минута по-късно, Хали Тиам още веднъж бе изтърван от отбраната на „ белите “, само че ударът му с глава и този път мина около задачата. Натискът на Левски ставаше все по-сериозен, а в 88-ата минута Георги Петков още веднъж се оказа последна бариера пред нападатели на Левски, отразявайки нов изстрел на Габриел Обертан.

В последна сметка и второто полувреме приключи без попадения и дуелът влезе в продължения. Там още веднъж не паднаха голове и спечелилият в тазгодишното издание на шампионата трябваше да бъде избран след дузпи. При осъществяванията от бялата точка играчите на Славия бяха надалеч по-прецизни и с 4:2 стигнаха до крайния триумф. За „ белите “ вкараха Иван Минчев, Милчо Ангелов, Стефан Велев и Георги Йомов, а пропусна само Ивайло Димитров. За Левски точни бяха Филипе Нашименто и Антонио Вутов, а ударите на Хали Тиам и Роман Прохазка бяха отразени от Георги Петков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР