Отборът на Гърция е последният четвъртфиналист на Европейското първенство по

...
Отборът на Гърция е последният четвъртфиналист на Европейското първенство по
Коментари Харесай

Гърция си проправи път към четвъртфиналите на ЕвроБаскет 2022

Отборът на Гърция е последният четвъртфиналист на Европейското състезание по баскетбол. Тимът, воден от селекционера Димитрис Итудис, се оправи по сложния метод със съпротивата на Чехия, постигайки победа с крайното 94:88 (20:20, 21:25, 22:22, 31:21) в Берлин. Успехът на " елините " бе материализиран в последната четвърт, откакто в границите на първите 30 минути определяните като новобранци чехи не даваха никакво успокоение на Янис Адетокунбо и компания.

Така на четвъртфиналите на ЕвроБаскет 2022 тимът на Гърция ще се изправи против домакините от Германия. В останалите срещи Испания ще премери сили с Финландия, Словения ще продължи отбраната на купата против Полша, а Франция и Италия застават един против различен в непредвидим конфликт.

Мачовете Испания - Финландия и Германия - Гърция ще се проведат във вторник, до момента в който Франция - Италия и Словения - Полша остават за сряда.

Иначе, дуелът сред Гърция и Чехия стартира с временен превес на южните ни съседи, които се изстреляха напред с 11:2 след първите няколко минути игра в " Мерцедес-Бенц Арена ". Момчетата на Ронен Гинзбург обаче отвърнаха със страхотна серия от 12 поредни точки, като в последна сметка равенството след една четвърт игра бе налице при 20:20. Втората четвърт мина равностойно, като нито един от двата тима не съумя да се отскубне на повече от четири точки разлика, каквато бе преднината на чехите при 41:45 на огромната отмора. 

Изненадващо или не, символичните посетители продължаваха да водят в мача и през съвсем цялата трета част, като Ян Весели и съотборниците му непрекъснато отблъсваха опитите за поврат на своите противници. До подобен се стигна за малко при 61:60, само че в последна сметка с две тройки на Яромир Бохачик и Томаш Кизлинк отборът на Чехия разполагаше с задатък от четири точки преди старта на финалната четвърт при 63:67. 

Селекционерът на " елините " Димтрис Итудис се погрижи да стимулира своите играчи по време на късата пауза, като това си пролича при чудесната серия от 15:3, която Гърция нанесе на старта на последната четвърт. По този метод " елините " се отскубнаха напред в резултата при 78:70, а най-после Янис Адетокунбо взе нещата в свои ръце и постави точка на разногласието с две сполучливи стрелби от далечна отдалеченост, с цел да обезпечи успеха на Гърция - 94:88.

Янис още веднъж бе движещата мощ на гърците със своите 27 точки, 10 битки и 5 асистенции. Ник Калатес добави 14 точки, 5 овладени топки и 6 завършващи подавания, Йоанис Папапетру вкара 13 точки, а Костас Слукас се разписа с още 10.

Ян Весели наниза 21 точки за тима на Чехия. Войчех Хрубан вкара 17, Патрик Ауда и Ондрей Балвин нанизаха по 12 точки всеки, а Яромир Бохачик остана с 11. Впечатляващ мач направи гардът на чехите Томаш Саторански, който вкара единствено 3 точки, само че записа цели 17 асистенции - връх в историята на ЕвроБаскет.

Снимка: ФИБА
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР