Отбелязваме прогрес в разделното събиране – всяка година поне с

...
Отбелязваме прогрес в разделното събиране – всяка година поне с
Коментари Харесай

Ива Стефанова: Според изследвания пластмасата се разгражда в природата за около 400-500 години

Отбелязваме напредък в разделното събиране – всяка година най-малко с 10% се усилва събраното количество пластмаса и изобщо боклуци от опаковки. Но има още доста какво да се направи. Това сподели Ива Стефанова – управител връзки към компания " Екопак “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

Изследвания в лабораторни условия демонстрират, че пластмасата се разгражда в природата или в депата за към 400-500 години, уточни тя. " Но в случай че се изхвърли в цветните контейнери, където събираме разделно, има опция тя да бъде рециклирана и може да бъде създаден нов артикул – нови опаковки, чували, заряд за завивките, тениска, яке. Това е едно от решенията за справяне с отпадъците от пластмаса “, изясни Ива Стефанова.

Пластмасата може да бъде запас, само че за тази цел тя би трябвало да бъде събрана разделно, с цел да може да бъде рециклирана, означи тя.

" Всеки от нас може да направи нещо – или да понижи потреблението на пластмаса, употребявайки артикули, опаковани в различен тип материал, да вземем за пример хартия, или да рециклира. Има решения, зависи от силата и желанието на всички нас “, означи Стефанова.

Голяма част от пластмасата може да бъде рециклирана. Проблемът е в това, че тя би трябвало да бъде събрана разделно и да бъде разграничена по типове. " Има доста разнообразни типове пластмаса и тя би трябвало да бъде вярно разграничена, което е наша отговорност. За 2021 година да вземем за пример нашата организация е събрала и предала за преработване към 20 000 тона пластмаса. Това е доста количество, това е над 40% от пуснатите на пазара пластмасови опаковки “, изясни Стефанова.

За да може да се рециклира един боклук и да бъде трансфорат в нов артикул, той би трябвало да бъде без примеси с храна. " При преработката мазнината не може да се отдели и остава като петна в новия артикул. Замърсеният боклук по-трудно може да бъде изработен на запас. Трябва да гледаме на отпадъка като на запас, на нещо, което още веднъж ще влезе в приложимост “, акцентира тя.

" Екопак “ има 17 сортиращи съоръжения в цяла България, където се сортират отпадъците от опаковки, разделят се на бали и се предават на рециклатори. Има над 20 компании, които рециклират пластмаса в България, означи тя.

В идващите седмици " Екопак “ започва самодейността " Екозвезди “, която е насочена към заведения, заведения за хранене, питейни заведения, фитнес зали, разгласи Стефанова. " Ако тези заведения събират разделно пластмасовите си бутилки и кенчета, които остават от потреблението на техните клиенти, ние ще ги извозим гратис за тях. Много разчитаме да се включат колкото може повече заведения “, изясни тя.

Инициативата стартира в началото в София, Пловдив и Бургас, като последователно ще обхване и други обитаеми места.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР