Отбелязваме Благовещение – един от най-светлите християнски празници. е един

...
Отбелязваме Благовещение – един от най-светлите християнски празници. е един
Коментари Харесай

Отбелязваме Благовещение. Какви са традициите?

Отбелязваме Благовещение – един от най-светлите християнски празници. е един от огромните пролетни празници. На този ден Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

Благовещение e празник за всички християни, без значение от църквата, към която принадлежат. Той е част от Великденския празничен цикъл и постоянно се отбелязва на 25 март.

Вятърът ще е сдържан, а краткотрайно и мощен

В националните показа този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно събуждане на природата. Нарича се още Благовец.

Според националните поверия на Благовещение всеки би трябвало да излезе от вкъщи си утолен и с пари в джоба.

Празникът е по време на Великия пост, само че на този ден църквата позволява потреблението на риба, растителна лой и вино. Постна, само че в същото време богата би трябвало да е празничната софра. На нея наложително участва обредна питка, лучник и риба.

Консумацията на риба е позволена на два празника

На празника би трябвало да се стане рано, с цел да е богата годината. Първото парче от обредната пита се отчупва от домакинята и се оставя пред прага на дома. То е предопределено за домашния дух, който покровителства къщата.
Друга традиция е пробиването на ушите н момиченцата. Вярва се, че на този ден няма да ги боли поради кръжащия над тях архангел Гавраил.

Имен ден имат Евангелия, Вангел, Благовест, Благовеста, Благой, Блага и техни производни. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР