Отбелязаха по тържествен начин 119-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание Хиляди

...
Отбелязаха по тържествен начин 119-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание Хиляди
Коментари Харесай

Хиляди се събраха в сърцето на Странджа за най-голямото патриотично събитие в региона


Отбелязаха по церемониален метод 119-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Хиляди родолюбци от цялата страна се събраха през днешния ден в сърцето на Странджа, с цел да отбележат 119-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, което промени хода на историята.

Включиха се 150 фолклорни сформира от цялата страна, както и доста посетители от разнообразни краища на България – от Ивайловград до Търговище.

Присъстваха и доста публични лица и водещи национални политици. Сред тях обаче не бе президентът Румен Радев, който е патрон на събитието. Както Флагман.бг писа нещо става с президента, тъй като в последните дни не се е появил на нито едно от значимите събития, на които бе предстоящ.



Кметът на Малко Търново Илиян Янчев, който е хазаин на патриотичния конгрес посрещна вицепрезидента Илия Йотова, регионалния шеф проф.Мария Нейкова, лидера на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ Петър Кънев, регионалния водач на ГЕРБ и кмет на Поморие Иван Алексиев, военния министър в служебното държавно управление Димитър Стоянов, водача на НФСБ Борис Ячев и доста други.

Изключително прочувствено бе словото на кмета на Малко Търново Илиян Янчев. Речта му бе въздействаща, напомняща за фундаменталното значение на Илинденско-Преображенското въстание и героите, които са изгубили живота си в името на свободата.
 Областният шеф проф.Мария Нейкова и дългогодишният бургаски народен представител от Българска социалистическа партия инж.Петър Кънев  Кметът на Малко Търново Илиян Янчев с сътрудника си от Поморие - Иван Алексиев следят с интерес фолклорната стратегия на събора
„ Времето отмива съвсем всичко, само че няма да заличи загатна за славния подвиг на преображенци. Няма да изтрие стъпките им по пътя на Освобождението, няма да замъгли в съзнанието ни визията за чутовния им героизъм. Защото ние помним, помним по какъв начин в това бунтовно лято малко на брой българи се изправиха пред гъстите турски орди единствено с вярата си и светия си блян за избавление и обединяване на българските земи. Наш дълг е да не позволим историята ни да потъне в давност. Наш дълг е да помним делото, саможертвата, само че и цената и отговорността на свободата, да браним родните си земи в името на себе си, на децата си, в името на предшествениците, които заплатиха цената с кръвта си! И по тази причина всяка година към Преображение, до момента в който пазим паметта на славното ни минало, тук пред костите на Георги Кондолов, ще се заклеваме във честност към родината и всяка година ще си спомняме словата му: „ Делото е свято, проклети бъдете, в случай че не продължите битката!” “, гласеше част от прочувственото слово на домакина Илиян Янчев.
 Илияна Йотова бе посрещана на Петрова равнища по остаряла странджанска традиция - с питка и манов мед
„ България, страна с толкоз дълга история - славна, на борби, на нематериалност и просвета, не заслужава политици, които не знаят тази история, не знаят имената на героите. Такива политици елементарно предават националните ползи. Нямаме потребност от тях!, сподели от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова.

"От името на президентството изрично декларирам, че няма да позволим да се прекроява българската история. Няма да позволим да се изопачават обстоятелствата, тъй като всеки един подобен факт, всеки факт, който сме излъгали- това е закононарушение към идващите генерации, които идват след нас и подигравка с паметта на героите. Няма да позволим да се разделят героите, тъй като те принадлежат народа, за който дадоха най-свидното- живота си “, добави тя.


 Националният водач на НФСБ Борис Ячев с Христиан Митев, който е най-вероятният лидер на партийната листа за Бургаска област
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР