Отървете се от министъра на отбраната Стефан Янев, вземете му

...
Отървете се от министъра на отбраната Стефан Янев, вземете му
Коментари Харесай

Плевнелиев към Петков: Отървете се от министъра на отбраната

Отървете се от министъра на защитата Стефан Янев, вземете му оставката. Той по никакъв метод не способства за сигурността и стабилността на България. Нито за надграждане на боеспособността на българските въоръжени сили. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) към премиера Кирил Петков.

Янев е подложен на рецензии, защото прикани да не се употребява „ фриволно думата война “ за протичащото се в Украйна. Снощи пред Българска национална телевизия министърът се отбрани с думите, че военното говорене е доста характерно и отговорно.

„ Никъде в формалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е употребена думата „ война “. Трябва доста деликатно да боравим с думите, тъй като след войната идва дипломацията “, разяснява още Янев.

Tой изрази удивление, че офанзивата против него идва от хора от обединението, които поддържат държавното управление.

„ Странно, дали си задават въпроса - искайки оставката на член на кабинета, имат ли концепция дали това ще промени цялата структура? Ще може ли Народното събрание да създаде ново държавно управление или се отива на избори “, попита Янев.

Реакцията на Кирил Петков от през вчерашния ден беше, оставката на министъра на защитата не е на дневен ред.

„ Да, има неодобрение, което виждам, само че сега, в днешния ден, това не е тематика в този миг “, сподели министър председателят, представен от БНР.

„ Не може да имаме министър, който се води от опорните точки на диктатора Путин и да дава отговор за защитата и сигурността на България. Не може да има министър, който води до разделяне в НАТО и погазва главните правила. Пример е неговата иновация за чудноват български батальон, който е с рамкова страна България. Такова знамение няма не може да има “, сподели още Плевнелиев.

Той разгласи, че не приема тезата и на президента и на военния министър, че в България всичко е умерено.

„ Руската хибридна война се води от години, бяхме жертва на огромна кибер офанзива през 2015 г и тя нападна нашата народна власт. В Черно море ври и кипи от ракети, десантни кораби и ние сме длъжни да се интегрираме с нашите съдружници от НАТО. Единствено България от източния фланг не го направи “, сподели Плевнелиев.

Според него в този момент е моментът българската войска един път за постоянно да се откаже от съветските военни системи и да се интегрира в НАТО по-бързо.

Плевнелиев е на мнение, че първо би трябвало да се сменят радарите, тъй като употребяваните в този момент са съветски, на 50 години и не правят работа. През предходната година се приготвяше процедура за поръчка на такива системи, на както и планът за рационализация на сухопътните войски с нови бронирани машини беше спрян и се чака да стартира нова.

В отговор на въпрос, Росен Плевнелиев сподели, че България не може да взе участие във военни дейности в Украйна, само че би трябвало да изпрати в страната оръжие, наред с храни и медикаменти.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР