От2025 година в България трябва да бъде въведена система за

...
От2025 година в България трябва да бъде въведена система за
Коментари Харесай

Такса смет: Ще плащаме ли колкото замърсяваме от 2025 г.?

От2025 година в България би трябвало да бъде въведена система за установяване на такса боклук на база на изхвърленото количество боклуци, а не както до момента – съгласно данъчната оценка на парцела. Страната ни е задължена да вкара новият механизъм и към този момент е получила предупредителна нотификация от Европейската комисия за това.

Водеща роля по смяна на системата за ръководство и отчитане на отпадъците имат общините. На този стадий обаче са единици градовете и селата, в които са въведени пилотни планове и са подхванати стъпки за по-различното отчитане на отпадъците, макар че тези проекти на страната са на повече от 10 години.В София да вземем за пример едвам през тази година ще бъдат направени стъпки в тази посока.

През 2012 година в българското законодателство е записано, че такса боклук би трябвало да се заплаща на база количество. В годините по-късно периодите за въвеждане на новата система са отлагани неведнъж и този механизъм остава единствено на хартия.

През 2025 година обаче изтича времето, което България има, с цел да вкара измененията на процедура. В множеството европейски страни от дълго време съществуват разнообразни модели за отчитането на боклука – не просто на база количество изхвърлени боклуци, само че и самостоятелно, тъй че всеки да заплаща тъкмо толкоз, колкото замърсява, сподели консултантът по ръководство на отпадъците Михаил Бъчваров.

Всяка община в страната ще избира сама какъв модел за отчитане на отпадъците да ползва съгласно особеностите си, като не е изключено да се употребяват по няколко разнообразни разновидността в другите елементи на града. Крайната цел е реализиране на по-справедлив метод при определянето на такса боклук от една страна, а от друга доста повишение на разделното събиране и рециклираните боклуци, изясни Светлана Божкова от Министерството на околната среда и водите.

Всички типове опаковки на стоките са с авансово платена такса от производителите и търговците. На процедура жителите и компаниите ще би трябвало да заплащат такса боклук само за смесените битови боклуци като хранителни останки, памперси и всички останали отпадни артикули от семейството, които не подлежат на разделно събиране и преработване.

Къде обаче са проблемите – към този миг общините, които са взели ограничения за прекосяване към новата система са единици. Повечето нямат планове, противоречиво е доколкото имат и финансова обезпеченост за въвеждането на новото отчитане на боклука.

Един от положителните образци е община Свиленград, където са осъществили пилотен план, който обгръща елементи от града, само че разделното събиране на боклуци е фокус още от 2016 г, сподели заместник-кметът Мария Костадинова.

За по-големите градове по хипотеза ще бъде по-трудно, само че и неналичието на осъществени планове до момента ще има значение. В София да вземем за пример към момента се работи по тематиката единствено по документи. Тепърва през тази година ще има дребни пилотни планове, изясни столичния кмет Васил Терзиев.

И в случай че за еднофамилните къщи е относително елементарно да бъде направена система за самостоятелно отчитане на отпадъците, това се обрисува като проблем за жилищните блокове, в които е най-вероятно да се избере най-лесният за въвеждане модел и таксата за битови боклуци да се заплаща на брой живущи. Този вид не е безусловно прецизен, а не е и обективен, разяснява Михаил Бъчваров

Тепърва през тази година по-голямата част от общините ще стартират да вършат разбори и да търсят разновидности за прекосяване към новия принцип за отчитане и ръководство на отпадъците. Централната власт е безапелационна, че ще подкрепи процеса, само че главният ангажимент остава на локално равнище. Предстои да разберем какви решения ще бъдат определени и ще бъдат ли задоволително обективни. А също и дали ще бъдат спазени периодите на Европейската комисия или страната още веднъж ще откри механизъм за тяхното отсрочване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР