От 14 октомври Държавен фонд Земеделие“ започва прием на заявления по

...
От
14 октомври Държавен фонд Земеделие“ започва прием на заявления по
Коментари Харесай

От 14 октомври стопаните заявяват помощ за зимните пръскания

От 14 октомври Държавен фонд „ Земеделие “ стартира банкет на заявки по схемата „ Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с изпълнение на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал ”. Приемът ще продължи до 31 октомври.

Ще се одобряват заявки за закупуване на артикули за растителна отбрана и продукти за ускорение процесите на изгниване на листата на овощните типове, които се прилагат през есента – в интервала на всеобщ листопад. Срокът за отчитане на дейностите е до 15 ноември, а до 10 декември ще бъдат изплатени средствата.

Финансовата поддръжка е в размер до 100 лв. на хектар с Данък добавена стойност. Важно е да се знае, че се подкрепят направени разходи за артикули за растителна отбрана, които са осъществени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди активността по съответния стадий от битката с вредителите да е почнала.

Средствата се изплащат единствено за артикули за растителна отбрана, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с артикули за растителна отбрана. Другото условие е те да са включени в обществения указател на БАБХ за позволените за приложимост артикули за растителна отбрана.

Схемата има за цел да ограничи оптимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения. Финансовият запас по нея за актуалната година е в размер на 5.5 млн. лева Част от средствата бяха разплатени напролет. Те покриваха направени разноски за растителнозащитни дейности по трайните насаждения в интервала след прекосяване на студовете до набъбване на пъпките. Тогава 2 959 производители получиха  3 млн. лева

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР