От звездна корица на Forbes до собственик на Forbes. Така

...
От звездна корица на Forbes до собственик на Forbes. Така
Коментари Харесай

Младият Остин Ръсел: От звездна корица на Forbes до собственик на Forbes

От звездна корица на Forbes до притежател на Forbes. Така в резюме може да се опише шеметната траектория на триумфа на 28-годишния Остин Ръсел, който закупи мажоритарен дял във Forbes Global Media Holdings, издателят на една от най-старите и именити бизнес медии в Съединени американски щати.

Ръсел е едвам на 17, когато самичък основава хай-тек компанията си в региона на автомобилните технологии Luminar Technology. На 25 се трансформира в най-младия милиардер, спечелил самичък благосъстоянието си. А през днешния ден към този момент е горделив притежател на изданието, за което споделя, че е част от вдъхновението му да стане бизнесмен.

Ръсел закупи мажоритарния дял във Forbes Global Media Holdings в договорка, която прави оценка издателя на близо 800 млн. $. Така той се снабди с 82% от компанията, като в това число закупи акциите, притежавани по-рано от семейство Форбс. По-рано семейството продаде каузи си в медията на хонконгска компания. Сега, с придобиването на мажоритарния пакет акции от Остин Ръсел, собствеността на фамилията в едноименното списание дефинитивно завършва.

Базираната в Хонконг компания майка на Forbes – IWM, ще резервира миноритарен дял в издателската група, както и едно място в борда. Forbes ще добави и нов ръб към компанията, състоящ се от американски специалисти в региона на медиите, технологиите и изкуствения разсъдък, бе посочено в изказване във връзка договорката.

Самият Ръсел няма да взе участие в ежедневните интервенции на компанията, а вместо това ще се концентрира върху включването на филантропията в бизнес модела на групата. Според информацията капиталът за придобиването е самостоятелен от каузи му в Luminar, само че не излиза наяве по какъв начин въпреки всичко е финансирал договорката.

Forbes всъщност бе продаден от момента, в който анулира сливането си с сдружение със специфична цел за придобиване (SPAC) през юни предходната година, откакто пазарът се разклати и вложителите изгубиха вкус към този вид покупко-продажби.

Самата Luminar на Остин Ръсел съумя да яхне гребена на тъкмо тази вълна и през 2021 година стана обществено точно посредством обединение със SPAC. Компанията бе оценена на стойност 3,4 милиарда $ и това трансформира създателя ѝ в най-младия милиардер в света, натрупал самичък благосъстоянието си, а не посредством завещание да вземем за пример. Днес пазарната ѝ капитализация е към 2 милиарда $, а по-рано този месец регистрира малко по-големи от предстоящите загуби.

Някои вложители на дребно може да не са толкоз удовлетворени от представянето на компанията, въпреки че за Ръсел то е добра опция против вероятно привършване на парите, откакто частните вложители започнаха да затварят чековите си книжки. Други чака, че 28-годишният създател може да насочи най-малко част от вниманието си другаде.

За някои придобиването на Forbes от изявения в технологиите Остин Ръсел може би е объркващо. Макар че заниманието с повече от един бизнес стана съвременно (вземете за образец Илон Мъск), а милиардерите протягат ръка към медийни компании (Джеф Безос, Лорън Пауъл Джобс, Марк Бениоф), пазаруването на Forbes, когато толкоз доста издания се борят за оцеляване, опонира на общоприетата мъдрост.

Кой е Остин Ръсел?

Остин постоянно е бил описван като „ дете знамение “. На две знае периодическата таблица и написа програмен продукт, преди още да е навършил 11. На 15 години прави холографска клавиатура, с цел да си води бележки в клас, а когато е на 17 подава патент за нея.

Днес 28-годишният милиардер е прочут като основен изпълнителен шеф на Luminar, която създава технологии за лазерни датчици за самоуправляващи се коли. Той напуща Станфорд, с цел да сътвори компанията и среща поддръжка от вложители като Volvo Cars Tech Funf. А от известния с рисковите си инвестиции Питър Тийл получава стипендия от 100 000 $ и опция да работят дружно в границите на менторска стратегия.

Luminar Technologies прави сензори и програмен продукт за самостоятелни коли, употребявайки технологията LiDAR. LiDAR, или засичане и обсег на светлината (light detection and ranging), е известен способ за отдалечено наблюдаване, употребен за премерване на точното разстояние на обект на земната повърхнина.

След като концентрира огромна част от кариерата си върху Luminar, наподобява в този момент има потребност да промени метода, по който влага времето си. В изказване за WSJ самият Ръсел разяснява претекстовете си по този начин: „ Forbes е нещо, към което постоянно съм гледал с вяра като марка и медийна империя. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР