От забавление за приключенци с хипарски дух към модерна алтернатива

...
От забавление за приключенци с хипарски дух към модерна алтернатива
Коментари Харесай

Български стартъп привлича инвеститори в алтернативния туризъм

От развлечение за приключенци с хипарски дух към съвременна опция на пренаселените курорти – къмпинг почивките в международен мащаб се трансформираха съществено през последните години. Българската платформа свързва търсещите и предлагащите услуги в областта на различния туризъм, като през последните месеци тя първо притегли 100 000 лева от фонд за рисков капитал, а по-късно – и 120 000 лева от микроинвеститори.

Амбицията на екипа е за интернационална агресия и възстановяване на продукта, който сега е водещ на българския пазар.

Какво съставлява?

Към момента karavani.bg предлага места за настаняване на 120 местоположения, измежду които са над 50 къмпинга. Базата включва 185 каравани, бунгала, кемпери, куполни къщи и други Стандартно една резервация е за сред 4 и 6 индивида, което значи, че платформата има опция да обезпечи отмора измежду природата на хиляди хора.

„ Работим с съвсем всички къмпинги, притежатели на каравани, компании и местоположения, които отдават бунгала, кемпери в цялата страна и освен – по този метод превърнахме Karavani.bg в платформата с най-богат избор за потребителите, когато става въпрос за резистентен туризъм и отмора измежду природата “, акцентира пред Money.bg създателят и изпълнителен шеф на платформата Николай Неков.
 Къмпингуването става все по-приятно и първокласно: Кой и при какви условия почива на къмпинг у нас?
Къмпингуването става все по-приятно и първокласно: Кой и при какви условия почива на къмпинг у нас?

Защо пораства броят на посетителите на морски къмпинги

Тя улеснява процеса по желание и безвредно запазване на място за различна отмора. Има и редица функционалности, които потребителите са привикнали да виждат при търсенето на хотелско настаняване – улеснено отменяне, отстъпки, опция за подпомагане от екипа на уеб страницата.
 Снимка 608028
Източник:

По думите на Неков през 2022 година над 120 000 души са посетили платформата, като това е повече от четворен растеж, а началото на 2023 година е с още по-добри резултати, което се мерят и в четири пъти повече ранни резервации спрямо година по-рано.

През тази година платформата ще има и интернационалните планове. Така, от една страна, ще се работи за по-добра видимост на платформата за потребителите от Англия, Нидерландия и Румъния, а от друга – ще има партньорства с местоположения в прилежащите на България страни, тъй като „ феновете на свободата по време на отмора у нас стартират все по-често да търсят и местоположения в района “.

Къмпингът като работно място

„ Почивката на каравана дава свободата да прекараш ваканцията си измежду природата, да имаш една чудесна отмора със фамилията и приятелите си при всички нужни условия или пък да преместиш офиса си на открито, навръх няколко крачки от морето. Ако преди години почивката в къмпинг беше главно за приключенци, то в този момент може да отговори на упованията на доста по-голям набор от клиенти. Затова и от ден на ден избират отмора на каравана с панорама към морето вместо висок клас хотел “, разяснява създателят на Karavani.bg.
 Снимка 608026
Източник:

Това се вижда и в трите групи консуматори на платформата, които Неков следи през последните два сезона. Сред тях и сега има млади авантюристи, които търсят независимост и опция за празненство и рискови спортове, само че също по този начин има фамилии с деца, за които са значими контактът с природата и почивката. Все повече през последните години стават тези, които съчетават почивката на каравана с отдалечената работа – от време на време за цяло лято.
 Снимка 608024
Източник:

Последното наподобява като самостоятелно решение на дадени служите или фрийлансъри, само че Неков и екипът му виждат същинска b2b ниша за алтернатвния туризъм – и я създават. „ Виждаме доста положителни реакции от редица компании, които включват къмпингуването и карваните в спомагателните прекарвания на чиновниците си. Това главно са огромни компании, както и компании, свързани с софтуерния бранш и този на нововъведенията – работодатели, които са виновни към чиновниците си и с мисъл за тяхното здраве, work/life баланс и които желаят да изградят по-голяма връзка и да подобрят успеваемостта на екипите си. Това са също и компании, които имат в корпоративната си просвета опазването на околната среда и които се грижат за това да бъдат „ зелени “ и устойчиви “, изяснява той.

Какво следва?

През предходната година Karavani.bg притегли 100 000 лева от фонда за рискови вложения Innovation Capital. Преди дни компанията се похвали и със 120 000 лева от микроинвеститори, събрани в границите на плана Karavani.bg Investment Club. Николай Неков изяснява, че са избрали този метод, тъй като желаят да основат общественост към плана, която да прерасне в „ цялостна екосистема от услуги “.

Събраните средства ще се употребяват за възстановяване на платформата и нейните чуждоезични версии, само че също по този начин и за насърчаване на лоялна стратегия и на спомагателни функционалности за притежателите на каравани и бунгала за да могат да персонализират по-добре своите оферти.
 Снимка 608029
Източник:

„ Предвид бързото развиване на компанията, планираме и идващ капиталов рунд, който ще е отворен както за фондове и микроинвеститори, по този начин и за нови вложители, които желаят да станат част от общността ни “, добавя Неков.

Общите трендове на пазара са за двуцифрен скок на резервациите, 15-процентов растеж в междинните цени на обектите и все по този начин мощен интерес към комбинацията от отмора и работа измежду природата.
 Кемпер или каравана: какво би трябвало да знаем преди покупка
Кемпер или каравана: какво би трябвало да знаем преди покупка

Какви са трендовете и какво би трябвало да знаем преди покупка? Пред Money.bg приказва Александър Василев, шеф на вносителя " Хидролифт " МК

Целите на Николай Неков и Karavani.bg също са надалеч от скромни: „ През сезон’22 се превърнахме в най-голямата платформа за резервация на каравани у нас, задачата ни е през 2023 година да се затвърдим като водещата цифрова платформа за туристическия бранш в България. Успоредно с това, имаме упоритостта през 2024 година да конкурираме пазара в района “.

Това към този момент не звучи като развлечение, а като сериозен бизнес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР