От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента

...
От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента
Коментари Харесай

От 1 юли догодина - 55 000 души ще получават новия таван на пенсиите

От юли идната година таванът на пенсиите, който сега е 910 лв., отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкоз, колкото покриват вноските им.

Така 44 хиляди пенсионери, които сега получават оптимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана следващата година.

От 1 юли 2019 година 55 хиляди пенсионери ще получат нарастване до новия таван от 1040 лв.. Промяната важи единствено за тези, които занапред се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които сега получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с предел.

Икономистът Кольо Парамов бе безапелационен в студиото на " България заран ", че сегашната система, която се употребява повече от 20 години, към този момент е неизгодна - нито за страната, нито за пенсионерите.

" Сегашният модел е доста тежък за българските пенсионери. Държавата би трябвало да доплаща много пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са взели участие в построяването на България в последните 40-50 години и сега не им се отблагодаряваме ", счита Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила поради финансовата непоклатимост на страната, само че тази тактика към този момент губи своя смисъл.

Според финансиста Георги Вулджев съществуване на таван на пенсиите бе нужда на самата конструкция на пенсионното обезпечаване.

" Съотношението на пенсионер и работещ се усилва с всеки минал ден. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е огромният недостиг в Национален осигурителен институт. Определено има проблем в областта на пенсионното обезпечаване и той би трябвало да бъде решен скоро ", посочи пред Bulgaria ON AIR Вулджев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР