От язовир "Копринка" към язовир "Жребчево" през август са били

...
От язовир "Копринка" към язовир "Жребчево" през август са били
Коментари Харесай

Към язовир Жребчево от язовир Копринка са били подадени 10 млн. куб. метра вода

От язовир "Копринка " към язовир "Жребчево " през август са били подадени 10 млн. куб. м вода, с цел да се обезпечи нужния най-малък екологичен отток към река Тунджа. Притокът на реката ще се усили до 15 дни. Това заяви пред Българска телеграфна агенция Пламен Иванов, шеф на "Напоителни системи " - клон Сливен.

Допълнително отпусканите водни количества ще бъдат за оводняването на Тунджа след язовир "Жребчево " и за сондажите на областите Сливен и Ямбол, с цел да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови потребности в редица обитаеми места.

По думите на Иванов, от 15 години от язовир "Копринка " не е осъществявано екологично изпускане на вода. Заради сухите месеци и понижените количества, не са планувани нови изпускания, в случай че не се наложи. Пламен Иванов акцентира, че продължителният изсъхнал интервал е причина за ниските равнища на язовирите в страната и е належащо институциите да обединят напъните си, с цел да не се стигне до водна рецесия.

Малко над 101 млн. куб. м е равнището на язовир "Жребчево " все още, което е към 25,3 % от размера му, само че съгласно него, това не е притеснително, тъй като и преди е имало сходни сухи години. Очакванията са тази есен да е влажна и реките и язовирите да доближат по-високи равнища. Ако се повтори сухата зима от 2019 година, равнищата няма да са по-ниски от тези през април - септември тази година.

От "Напоителни системи " регистрират сполучлив поливен сезон, минал при засилен интерес към напояване измежду земеделската общественост, поради доста сухата година. Количествата вода, които са регистрирани към днешна дата в два от най-големите язовири за напояване в страната - "Жребчево " и "Копринка ", са такива, каквито са били и през 2017 година. Правят се икономии, с цел да се пести вода, само че за напояване на земеделските производители ще бъде обезпечена до привършване на сезона, без това да ощети останалите консуматори. Поддържат нужните екологични равнища за жителите на реките и водоемите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР