От вторник властите получават възможност да проследяват трафичните данни от

...
От вторник властите получават възможност да проследяват трафичните данни от
Коментари Харесай

МВР с безконтролен достъп до телефоните ни - slava.bg

От вторник управляващите получават опция да наблюдават трафичните данни от всички мобилни телефони и интернет контакти на българските жители без правосъдно позволение, излиза наяве от оповестения в Държавен вестник Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

Оправданието е, че би трябвало да се управляват поставените под карантина, само че няма никакви гаранции, че следенето ще се ограничи единствено до тях. Министерство на вътрешните работи ще може безотговорно да изисква информации от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде върви, с кого и по кое време приказва.

Трафичните данни на жителите не засягат същинската преписка, т.е. какво се съдържа в самите диалози, само че разрешават откриване на цялата друга информация. Движението на жителите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те приказват, какви уеб сайтове посещават и с кого си пишат.

Допреди налагането на изключителното състояние, трафичните данни се използваха единствено за откриване на тежки закононарушения, за които се поставят над 5 години затвор. Нарушаването на наложителната карантина даже в изискванията на COVID-19 се санкционира с до 3 години затвор.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР