От вторник, когато достъпът със сертификати за COVID-19 на редица

...
От вторник, когато достъпът със сертификати за COVID-19 на редица
Коментари Харесай

Сертификати за COVID-19 по български: как за два дни три пъти се промениха правилата

От вторник, когато достъпът със документи за COVID-19 на редица публични места на закрито бе за първи път публично обявен от здравните управляващи, до четвъртък (21 октомври), когато удостоверенията за здравния статус по отношение на коронавирусната зараза влязоха в действие, разпоредбите се трансформираха три пъти.

Така, спрямо общовалидните европейски правила за удостоверенията, българските се оказват доста по-толерантни, а в някои връзки и противоречиви от позиция на част от международните научни мнения. Българската интерпретация кой следва да има документ и по този начин да е безвреден за близките и себе си има три измерения: Изброените български тълкования на документите ще важат за България и, само че не и отвън страната. По всичко проличава, че решенията за нововъведенията са взимани в часовете сред вторник и четвъртък, тъй като нито едно то тях не бе показано при анонсирането на новите ограничения преди два дни. На брифинг в Министерството на здравеопазването стана още известно, че на бизнеса ще бъде даден толеранс до понеделник преди да бъдат налагани санкции за неспазване на новите ограничения.

Сертификат за преболедуване с антигенен тест

От средата на юни е известно, че европейски документ за преболедуване ще се издава единствено на хората, при които заразяването с коронавирусната зараза е открито с PCR тест. Още тогава на въпроси за това европейският комисар по опазването на здравето Стела Кириакиду, която, отговори, че " следваме това, което ни поучават учените, когато взимаме решения за удостоверенията. Досега са ни съветвали по този начин ".

Четири месеца по-късно в отчет на Европейската комисия до Европейския парламент още веднъж се показва, че. Посочената причина е, че няколко държави-членки имат съмнения в точността на антигенните проби при преболедували поради високия съгласно тях % на подправени позитивни резултати.

Като мотив за какво в България антигенните проби ще се признават за издаване на документ за преболедуване, на брифинг министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров трансферира отговорността към предшественика си проф. Костандин Ангелов, че от декември предходната година е. Тогава аргументът да се направи това бе, че използването на този тип проучвания зачести доста (защото са доста по-евтини, въпреки и по-малко достоверни), само че резултатите от тях не служеха за съображение човек да бъде подложен в наложителна изолираност.

Как ще се издава документ за преболедуване с антигенен тест

Последната поръчка на здравните управляващи е, че държавната компания " Информационно обслужване " ще е подготвена най-късно в понеделник с софтуерна разработка за издаване на документи за преболедуване на хора, при които заразяването е открито с антигенен тест.

Как тъкмо ще става това, към момента не е известно, изключително поради, че още през вчерашния ден (20 октовмри) в информация до медиите " Информационно обслужване " заяви, че " издава само документи в сходство с условията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент ". Сертификатите за преболедуване, когато болестта е открита с антигенен тест, не са част от посочения правилник.

Със сигурност обаче ще продължи да важи условието, че антигенният тест би трябвало да е изработен в лаборатория и въведен в регистрите на здравните управляващи, с цел да може да бъде публикуван документ.

Удължен документ за преболедуване

В отчет на Европейската комисия се показва, че лимитираната информация за продължителността на естествения имунитет, както и неналичието на сигурни данни при какви равнища на антитела се обезпечава клинична отбрана от вируса.

Становището на българските специалисти се оказва, че е по-различно, надлежно валидността на документите за преболедуване ще бъде удължена от половин на една година.

На брифинг зам.-министърът на опазването на здравето Тома Томов съобщи, че са получени мнения от експертните препоръки по инфекциозните заболявания и епидемиология. Първите дали отговор, че " единомислещо одобряват срокът да бъде продължен от шест на дванайсет месеца ". Вторите " позволяват опцията документът да бъде продължен ". Томов съобщи, че до края на четвъртък се чака формалната позиция на експертния съвет по клинична имунология, само че авансово било декларирано, че " в огромната си част също поддържат опцията ".

Затова здравният министър Стойчо Кацаров твърди, че до края на деня заповедта за допустимите документи ще бъде изменена.

Удостоверение и при една доза

По думите на Кацаров в българската сертификатна интерпретация ще бъде включено и че хората с една доза също могат да имат достъп до обществени места на закрито.

Кацаров регистрира, че поради влизането в действие на документите против COVID-19 се е повишил ползата към имунизирането, най-много при еднодозовата ваксина на " Янсен ". По думите му това е " административно провокиран избор " и по тази причина ще се признават документите, издавани и при първите дози на другите три утвърдени за приложимост в Европейския съюз, до момента в който пристигна време за втората доза.

Здравният министър пропусна да означи, че съгласно европейските правила документите за имунизация стават годни четиринайсет дни след завършването на имунизационния цикъл, тъй като се счита, че толкоз време би трябвало на човешкия организъм, с цел да построи оптималната отбрана. Така по всяка възможност и този аспект няма да бъде тачен при инспекцията на удостоверенията за имунизиране.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР