От всички частни компании, които през годините преминаха през различни

...
От всички частни компании, които през годините преминаха през различни
Коментари Харесай

Блу Ориджин се готви за драматичен тест на системата за аварийно спасяване, който вероятно ще доведе до разрушаването на ракетата!

От всички частни компании, които през годините минаха през разнообразни повреди и произшествия, Блу Ориджин е най-близо до провеждането на пилотиран галактически полет. Ако всичко мине по проект, първите астронавти ще полетят в космоса по суборбитална траектория още следващата година.

Но преди този момент компанията се готви за сериозен тест. Самият Джеф Безос заяви за това в специфичен обществен e-mail. Подобно на корабите “Меркурий ”, “Аполо ” и “Союз ”, по този начин и корабът “Ню Шепърд ” на Блу Ориджин има система за спешно избавяне на астронавтите при положение на проблем с ракетата-носител. Но спешната система на “Ню Шепърд ” е по-различна от предходните. При предходни галактически кораби и при сегашния “Союз ” се е употребила настройка вид “трактор ” – моторът за спешно избавяне е инсталиран на кула най-отгоре на ракетата и при положение на повреда кулата издърпва капсулата. Проблемът с тази настройка е че при всеки полет (дори при обикновено протичащите) кулата би трябвало да се изхвърля. Оттук идват две последици: изхвърлянето на кулата с мотора оскъпява полетите. И другото, което е по-важно – в случай че освобождението на кулата е несполучливо, това би било пагубно за астронавтите.

Аварийната система на кораба на Блу Ориджин “Ню Шепърд ” е друга – моторът е инсталиран изпод на капсулата. Това значи, че той може да се употребява още веднъж и още веднъж. Компанията е тествала сполучливо системата на Земята, само че най-трудният тест занапред следва – тестване в полет.

Подобни проби са правени преди провеждането на пилотираните лунни експедиции “Аполо ”. В интервала сред 1964 и 1966 година са тествани спешните системи на капсулите на корабите “Аполо ”, които са летяли прикачени към тестова невъзвращаема ракета “Литъл Джоу 2 ”. Блу Ориджин обаче ще организира теста със същата ракета, която към този момент хвърча сполучливо до космоса цели четири пъти и се върна. Този път ракетата отново ще бъде изстреляна и на 45-тата секунда от полета спешният мотор на капсулата “Ню Шепърд ” ще бъде задействан. Всъщност дейната работа на мотора ще продължи по-малко от две секунди, само че това ще е задоволително, с цел да може капсулата да се отдалечи от ракетата-носител на безвредно разстояние.

Въпросът обаче е: какво ще се случи с ракетата-носител? Това е историческа ракета, която е летяла четири пъти в космоса и се е прибирала сполучливо. От Блу Ориджин доста биха желали да я изпратят в музей. Но за жалост най-вероятно няма да е допустимо. Вероятно пробата, който е плануван, ще докара до заличаването на ракетата. И все пак ракетата е много здрава и има мъничък късмет тя да се върне на Земята цяла. Ако това се случи, Блу Ориджин ще провежда особено празненство и ракетата ще бъде пратена в музей. Но в случай че не стане, тя ще се разбие в пустинята и детонацията ще бъде величествена заради обстоятелството, че ще има към момента доста гориво на борда.

Тестът ще бъде извършен при започване на октомври и от Блу Ориджин плануват лъчение онлайн за удоволствието на феновете!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР