От всеки камък, открит по света, се прави светиня и

...
От всеки камък, открит по света, се прави светиня и
Коментари Харесай

Този уникален феномен е български! И е напът да загине

От всеки камък, открит по света, се прави реликва и туристическа атракция. Но не и у нас.

Всичко, което открият хората в родината си, се обгрижва, уважава, прокарват се царски пътища и по всякакъв начин се канят туристите да дойдат и да го видят. Така се прочуват нечувани места, а туристите идват и оставят парите си. Но у нас не е по този начин.

Ние си имаме история в обилие. Но нито си я ценим, нито я изследваме. Често даже не си я знаем.  Но можем да си я разрушавам с лека ръка.

Днес ще ви разкажем за един неповторим скален феномен. Открихме го по още по-уникален метод.

Докато ровехме за нещо забавно, попаднахме на неповторимата българска находка в уеб страницата Archaeology in Bulgaria, който разпространява нашите археологически открития в чужбина. Открихме го и на съветски език. Вероятно доста други хора по света се интересуват от нашите места повече от нас.

© Агенция Сливен

Потресени бяхме да научим от организация Сливен, че съвсем нищо не се знае за това „ оборудване “, което се унищожава безстопанствено от вандали. Съобщението на организацията е минало неусетно от българските медии. Изглежда, от страната – също. Няма да разясняваме и ще оставим на вас да прецените цената на тази находка.

Мистериозната археологическа находка, наречена „ Скалното стадо “, се състои от скотски глави, издялани в канара наоколо до Сливен. Все още не е ясно кой е загадъчният ваятел и по кое време са направени каменните глави, само че съдейки по ерозията, те наподобяват много остарели. Не се знае и предназначението на това антично оборудване.

© Агенция Сливен

Археолози от Регионалния исторически музей в Сливен са създали фотоси на мястото, само че не са излезли с публично умозаключение по отношение на създателя и възрастта на археологическия паметник, който се състои от полусферична скална ниша, ръбовете на която са украсени с скотски глави и барелефи, издялани в самата канара.

Повечето от главите наподобяват тези на добитък, кози и козирози, само че има и барелефи, на които са изобразени диви и водни животни. Всички глави образуват един общ скулптурен полукръг, само че не всички фигури са направени в един и същи жанр.

© Агенция Сливен

А до момента в който обществеността и интересуващите се от археология в България чакат публично умозаключение от специалистите, „ Каменното стадо “ е разрушавано безмилостно от вандали. Части от някои глави са отчупени и сложени като декорация и конзола на близка чешма. Местните се тормозят, че неповторимата археологическа находка ще свърши в ръцете на някой колекционер в България или чужбина.

© Агенция Сливен

© Агенция Сливен

Снимките са оповестени с позволението на организация Сливен, която се надява казусът да получи публичност и да се вземат ограничения. Ние ги поддържаме и приканваме всеки, който знае освен това за тази и други български находки, да ни го опише, с цел да го публикуваме.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР