От висотата на своя талант и вярата в своята истина,

...
От висотата на своя талант и вярата в своята истина,
Коментари Харесай

Андрей Кончаловски за егоизма, ревността, жените, брата Михалков и киното

От висотата на своя гений и вярата в своята истина, Кончаловски може да си разреши да откаже на Холивуд номинация за „ Оскар ". Той избави най-новото си произведение " Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин " от ориста да попадне в селекцията за „ Най-добър филм на непознат език " с откровеното самопризнание, че такава дефиниция е смехотворна, а Филмовата Академия от дълго време е изгубила възприятието си за действителност. След 30 сюжета, 26 кино лентата, извънредно сполучливи театрални постановки, няколко книги, 5 брака, 7 деца и 77 години на тоя свят, популярният режисьор продължава да размишлява за истината, триумфа и човешките взаимоотношения. Ето някои от неговите мисли, споделени в биографичната му книга „ Долни истини – седем години по-късно ".

ЗА МЛАДОСТТА
От двайсет до трийсет – това е точното време, за което природата те е основала. Ние сме млади мъжкари, в чиято кръв играе тестостерон, мускулите са стоманени, главите ни - цялостни с хрумвания. Ние сме пияни от хормони. Това основава изключително усещане за живота. Ти би трябвало да докажеш на природата, че си й необходим. Между 20-те и 30-те, ти си задължен да направиш всичко, което би трябвало – да създадеш деца, да сътвориш шедьоври. Годините натрупат подозрения.

ЗА ЧЕСТОЛЮБИЕТО И ЕГОИЗМА
Ако се замислим съществено, движещите сили на индивида са страхът от гибелта и честолюбието. Но честолюбието също е израз на страха – желае ти се да бъдеш прочут, да ти обръщат внимание, да не мислят неприятно за теб, да си на висота в очите на другите. Ужасно е да не си на висота.
Има въпроси, за които не съществуват отговори. Самоопрощението е убежището на егоиста.

ЗА ДЕТСТВОТО
Аз не бях капризно дете, каквито нерядко са децата на елитарните родители. Разбира се, имаше и къс, и всякакви други благини, съответстващи на ситуацията на татко ми. Аз учех музика, а с нея е нужно да се занимаваш всеки ден. Ненавиждах тези занимания и се чудех, по какъв начин да се скатая от тая тегоба. Майка ми ме заставяше безусловно принудително. После самичък се увлякох по музиката.

ЗА ЛЮБОВТА
Любовта значи загуба на самоконтрол. Но аз обичам да се притежавам. Влюбиш ли се – към този момент не принадлежиш на себе си. Не бих споделил, че у мен е имало такава немислима двигателна сила да обичам. Влюбеността е пеперудата на нашето въображение.

ЗА ЖЕНИТЕ
Жените непрекъснато са участвали в моя живот, били са ръководители и уредници на всички мои победи. В това число и успехите над тях самите.
Жената е тази, която разрешава да бъде завоювана, само че поробител е задължен да бъде мъжът.
Какво дамите харесват в мъжете? Богатството, то прави властта. Властта, тя дава благосъстояние. Харесват мозъка. Всички споделят, че харесват верността. Надали. За дамите, верността не е по този начин значима.

ЗА РЕВНОСТТА
Успехът на връстник, а още по-лошо – на по-млад сътрудник, е нещо доста мъчително. Да речем, триумфът на по-малкия брат /Никита Михалков/. По-големият е в правото си да има всичко преди по-малкия. Наблюдавал съм се в такива моменти...

ЗА КИНОТО
Трудно е да откраднеш нещо от талантлив създател. Можеш да си присвоиш мизансцен, някои елементи и външни атрибути, само че откраднатото незабавно ще проличи. И излиза наяве, от кого си го откраднал. Светоусещането обаче, е невероятно да се открадне.

Киното престана да бъде инструмент за проучване на човешката душа и още веднъж се трансформира в забавление. Парадът на атракциите и рафинираният „ суперпрофесионализъм " на блокбастърите убиха устрема да бъде свестен индивидът. Но пък какво шоу от специфичните резултати!

ЗА НАСЛЕДСТВОТО НА ПРОЧУТИЯ РОД
Дядо ми не пуснал в къщи Маяковски, прародител ми изпъдил Лев Толстой. Забавно – прародителите ми са фамозни и с това, че са пропъждали не по-малко фамозни свои съвременници. Нетърпимостта по начало е присъща за създателите.

ЗА ТОВА, КАКВО Е ДА БЪДЕШ ПО-ГОЛЕМИЯ БРАТ
Възприемах Никита като всичко останало в живота си – първо като даденост, след това като задължение. По-големия брат има позицията на силата. Силата се пробва да употребява по-слабите. За по-малкото братче това е изключително правилно. Какво може да му предложи по-големия брат като отношението? Ритник, счепкване, избърсване на носа.
В някои случаи изпитвам завист на брат си, че в главата и душата му царува такава изясненост, че неговата твърда и непоклатима философия му дава успокоение и убеденост.

ЗА РЕЛИГИЯТА
Взаимоотношенията с църквата и взаимоотношенията с Бога – това са неща разнообразни.

ЗА РУСИЯ
Да, Русия е изключителна страна, прелестна. Тя има велико бъдеще, което ние, за жалост, няма да доживеем. Но не е нужно да бъде влачена за косата в това въпросно бъдеще.

ЗА ВОДКАТА
Водката в никакъв случай не стига, колкото и да си купил.

ЗА ЗДРАВЕТО
Грижа се за здравето си, с цел да доживея до щастието.
Китайците имат една мъдра поговорка: „ Трябва да умреш млад и по опция това да стане колкото може по-късно ".

 ak2    ak3

Снимки ~ fabians.ru, 2do2go.ru

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР