От векове съществува поверие, според което всеки, който притежава диаманта

...
От векове съществува поверие, според което всеки, който притежава диаманта
Коментари Харесай

Легендата за проклятието на диаманта Хоуп

От епохи съществува вярване, съгласно което всеки, който има диаманта Хоуп, неизбежно ще бъде сполетян от някакво злощастие. Това може и да наподобява наивно, само че в случай че се срещнем, даже незадълбочено, с историята на неговите притежатели, ще се убедим, че учредения за сходни вярвания има.

Един от най-известните скъпоценни камъни в света носи името на собствен притежател - лондонския банкер Хенри Хоуп. Характеризира се със стоманеносин цвят и извънреден искра. Теглото му е 45.52 карата, или към 9 грама, и е оценен на 250 милиона $ - което го прави третия най-ценен елмаз в света.

От 1952 година насам той се намира в сбирката от минерали и скъпоценни камъни на Музея по естествена история при Смитсоновия институт във Вашингтон. Но през годините е имал много любопитна орис и постоянно е сменял своите притежатели и локации.

Историята на диаманта " Хоуп " стартира преди към 1.1 милиарда години в недрата на Земята. Подложени на интензивна топлота и налягане, въглеродните атоми образуват извънредно мощни връзки между тях, кристализирайки във формата на елмаз, написа IFL Science.

Предполага се, че е бил открит през XVII век в местността Голконда, Индия, където през вековете са открити редица забележителни скъпоценности.

През 1666 година той попада в ръцете на френския търговец Жан-Батист Таверние. От Индия той го придвижва в Европа и съумява да го продаде на френския крал Луи XIV. И нещастията не закъсняват.

Таверние умира от ужасна гибел - раздран е от кучета, а Кралят-Слънце навяхва крайници си, в резултат на което получава гангрена и умира. Наследникът на диаманта Луи XVI го подарява на брачната половинка си Мария-Антоанета.

Времената на последните крале на Франция преди Френската гражданска война са били рискови, изключително за кралски особи, окичени с скъпи бижута. В размириците на революционен Париж, през септември 1792 година тълпата разграбва имуществото на монарсите и плячкосва скъпоценностите. На идната година Луи XVI и Мария Антоанета са екзекутирани в класическия жанр на революцията - с гилотина.

Следващата част от историята на диаманта " Хоуп " е не доста ясна. Поне до септември 1812 година, когато е документирано, че синкав елмаз със същия размер и форма е владеене на лондонския търговец Даниел Елиасон, а малко по-късно е закупен от банкера Хери Хоуп. Банкерът умира от загадъчна болест, а наследниците му са разорени.

През 2005 година кристалографи употребяват компютърен разбор, с цел да потвърдят изрично, че диамантът, появил се през 1812 година в Лондон, е същият драгоценен камък, който е бил владеене на обреченото френско кралско семейство.

През XIX и началото на XX век той е търгуван от редица богати персони. Една от най-известните е Евелин Маклийн - американска наследница, чийто брачен партньор Едуард го купува през 1911 година от бижутериите Cartier в Ню Йорк за 180 000 $.

Макар че диамантът се употребява с репутацията на анатемосан, Маклийн гордо го носи на всички места със себе си. И нещастните събития не закъсняват: синът ѝ умира в автомобилна злополука, щерка ѝ се самоубива. Евелин изпада във финансов колапс, развива съществени душевен проблеми и се пристрастява към морфин. Следва бракоразвод със брачна половинка ѝ, който по-късно умира в психиатрична клиника.

Затова евентуално през днешния ден е по-добре, че злополучно известният и необичаен драгоценен камък не е ничие персонално владеене. Макар и едва ли разумен човек да би повярвал, че неодушевен предмет може да аргументи толкоз беди на някого. Вероятно неговата история е комбинация от исторически полуистини, сензационни известия в медиите и обезверената потребност на хората да търсят пояснения за безсмислени нещастия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР