От вчера председателят на Държавната агенция за българите в чужбина

...
От вчера председателят на Държавната агенция за българите в чужбина
Коментари Харесай

Доц. Кайчев: Нужна е опростена процедура за гражданство на българи от Македония

От през вчерашния ден ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев е обвинен като началник на проведена незаконна група за подкупи и други закононарушения. Обвинения имат още трима души, сред които е и основният секретар на организацията. Гост по тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия беше доцент Наум Кайчев, някогашен консул на България в Битоля.

Случилото се в Държавната организация за българите в чужбина не е казус, имало е обратно във времето сходни кавги, арести, напомни доцент Кайчев. Сега следва държавните институции да преглеждат и да вземат решение този случай и несъмнено, да се предотвратят изискванията за основаване на сходни практики, добави той.
Доц. Наум Кайчев, някогашен консул на България в Битоля: Ако се фокусираме върху Държавната организация за българите в чужбина, ще забележим, че тя е единствено една от многото институции, които имат отношение да открият дали едно лице има български генезис или не, което е главната й функционалност. Покрай това говорене обаче се основава едно въодушевление против активността за българите в чужбина.
Бившият консул в Битоля изясни, че процедурата за приемане на поданство от българи в Македония все още е извънредно комплицирана и всеки претендент минава през тежки процедури за доказване на своя генезис. Трябва да се търсят способи да се опрости тази процедура и да няма толкоз строги критерии, безапелационен е доцент Кайчев.

Според него, точно опростяването на процедурата за българско поданство е най-важната част от законовите промени, които би трябвало да бъдат подхванати.
Доц. Наум Кайчев, някогашен консул на България в Битоля: Когато има публични документи за съществуване на български генезис - ясно е, че документът за съществуване на генезис е леко непотребен.
Нека не забравяме, че и други институции имат отношение към тези процеси, имат присъединяване Министерство на вътрешните работи и ДАНС, водещата роля разрушава се, е на Министерство на правораздаването, добави доцент Кайчев.

Вижте целия диалог във видеото!
 Повдигнаха обвинявания на шефа на Агенцията за българите в чужбина Повдигнаха обвинявания на шефа на Агенцията за българите в чужбина
Председателят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев към този момент е обвинен като началник на Организирана незаконна група за подку...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР