От Възраждане ще продължим борбата за запазване на българския лев.

...
От Възраждане ще продължим борбата за запазване на българския лев.
Коментари Харесай

Костадинов търси подкрепа от президента и Конституционния съд за референдума

От " Възраждане " ще продължим битката за опазване на българския лев. Ще предприемем редица дейности, като желаяме диалог с президента, чиято е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, макар противозаконното решение на Народното събрание, сподели Костадин Костадинов във включване онлайн в профила си във Facebook. 

" Против " в комисията гласоподаваха от Движение за права и свободи и ПП-ДБ, в поддръжка на провеждането бяха от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха. Правната комисия излезе със мнението, че не следва да се организира референдум с въпроса: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ".

" В Комисията по правни въпроси без причини и единствено с общи приказки беше отритнат референдумът на " Възраждане " за опазване на българския лев. В комисията нямаше юридически спор, а в решението ѝ нямаше мотив, който да изяснява за какво се отхвърля референдумът ", уточни Костадинов. По думите му с това решение правото е потъпкано, а народните представители от ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ са погазили Конституцията.

" Сега президентът има решаваща роля и избор дали да се съобрази с противозаконното решение или да опази закона ", сподели още водачът на " Възраждане ", представен от Българска телеграфна агенция. Той разгласи, че партията му ще сезира също Конституционния съд и прокуратурата.

Всички дейности партията ще предприеме, откакто референдумът се гласоподава в пленарна зала, което би трябвало да се случи на следващия ден, добави Костадинов.

Какво споделят законите и специалистите

Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление разказва нужните условия за провеждането на народен референдум. Чл. 9, алинея 4 от този закон гласи:

" Референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава преди тяхната ратификация. "

Чл. 85, алинея 3 от Конституцията на България пък повелява следното: " Ратифицираните от Народното събрание контракти могат да бъдат изменяни или денонсирани единствено по реда, посочен в самите контракти, или в сходство с общопризнатите правила на интернационалното право. "

Договора за присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз, който е утвърден от Народното събрание на 11 май 2005 година Освен това България става страна и по договорите на Европейски Съюз. Тяхната най-скорошна проверка е Договорът от Лисабон, подписан през 2007 година и влезнал в действие през 2009 година, подсети изданието. 

Юристът и учител по право на Европейски съюз доцент Христо Христев сподели пред " ", че " отлагането на приемането на единната европейска валута не е въпрос на свободна дискреция от страна на България ".

С подписването на контракта за Европейски Съюз България се е задължила да одобри еврото сега, в който извърши поставените критерии. Това не е въпрос на свободна воля, откакто договорът е реалност ", споделя Христев. И добавя, че въпросът за допитването " явно цели да препятства осъществяването на интернационална договореност от страна на България ". " Забавянето също е възпрепятстване ", разяснява преподавателят.

Ако изключим Англия, единствено на Дания е данено право за изключение (тя към този момент е 20 години в " чакалнята " за еврозоната). 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР