От Възраждане настоявахме в Комисия за контрол върху изразходването на

...
От Възраждане настоявахме в Комисия за контрол върху изразходването на
Коментари Харесай

„Възраждане“: Излъга ли българското правителство Европейската комисия за "Мини Марица-изток"?

„ От „ Възраждане " настоявахме в Комисия за надзор върху изразходването на средствата от еврофондовете да има представител от старозагорския район, защото в нея занапред ще бъдат обсъждани финансовите средства, свързани с териториалните проекти за обективен преход. ", сподели националният представител Искра Михайлова на конференция. Изказването ѝ бе във връзка, че старозагорският народен представител Даниел Проданов ще съставлява политическата организация в образуваната преди няколко месеца, само че към момента с недокрай запълнен състав, въпросна парламентарна Комисия.

„ Още на първото съвещание на Комисията имаше чуване на министъра на енергетиката Румен Радев във връзка на териториалните проекти на трите наранени области, измежду които и област Стара Загора. Единствените, които коментирахме всъщност засегнатите райони, бяхме ние от „ Възраждане ". Поставихме и извънредно настоящ въпрос, който не е коментиран до момента обществено - нито в медиите, нито в общественото пространство през Министерския съвет, нито в Народното събрание. ", добави Искра Михайлова.

Даниел Проданов, който също присъстваше на конференцията, обясни, че в последния вид на Териториалния проект за обективен преход в област Стара Загора има няколко анекса, утвърдени от Еврокомисията. " Възраждане " посредством Проданов са засегнали въпроса за Анекс 3, оповестен напълно на британски език като нон-пейпър (non-paper) текст (текст без авторство, предопределен да провокира полемика и да сондира отзиви и оценки). 4400 декара терени на " Мини Марица-изток " ЕАД, които към този момент са минали през процеса на рандеман на въглища, съгласно концесионния контракт би трябвало да бъдат рекултивирани посредством залесяване или да бъдат оставени за земеделие. В Анекс 3 обаче е записано, че духът на Териториалните проекти допуска, че тези земи би трябвало да са за индустриални действия, което допуска да бъде заменено тяхното предопределение. Как ще стане това обаче не е ясно, защото през юли 2023 година Народното събрание одобри по предложение на „ Възраждане " решение, с което не могат да бъдат сключвани никакви покупко-продажби за продажба на терени на Мините. Особено такива, които касаят идно произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници. Освен това в решението на Народното събрание е записано едно изключение: в случай че става дума единствено и само за аграрни действия, е допустимо ММИ ЕАД да отдава терени. По този метод се основава несъгласие сред два публични документа - този с по-голяма тежест (решението на НС), и Териториалния проект за обективен преход за област Стара Загора, публикуван от Министерството на енергетиката.

" Става дума евентуално за едно голямо подвеждане на Европейската комисия. На чуването министър Радев и заместниците му не дадоха отговор съответно по какъв начин си изясняват това несъгласие. Народното събрание е решило, че на тези терени не могат да се поставят слънчеви панели, само че съгласно ТПСП назад на това, което е решил Народното събрание, на тях могат да се правят разнообразни индустриални действия, като ползите са свързани най-много с производството на електрическа енергия от ВЕИ. ", сподели Даниел Проданов.

Искра Михайлова добави, че министърът на енергетиката и заместникът му са признали, че " евентуално е трябвало да упоменат " в документите, които са изпращани към Европейската комисия, че има такова настоящо решение на Народното събрание и че това евентуално ще възникне като проблем в едни следващи диалози.

" Другото, което те загатнаха, и което е закрепено във видеозаписа от парламентарната комисия, е че " ние в последна сметка трябваше да вземем парите. Ние от дълго време предизвестяваме, че държавното управление и в частност Министерството на енергетиката, най-малко при последните трима министри, главно приказват за парите, които би трябвало да бъдат усвоени, само че не и за решенията за комплекс " Марица-изток ", които търсим и ние от „ Възраждане ", и работещите в комплекса, и цялата Старозагорска област, която ще бъде наранена от освободените работни места. ", сподели още Искра Михайлова.

Според нея във въпросния Анекс 3 има и още едно несъгласие, което е във връзка с типа на рекултивацията на терените в Мините, която ще се прави.

„ От една страна, у нас има настояща Наредба 26 на Министерски съвет, която разяснява метода, по който би трябвало да бъдат рекултивирани земите. В чл.1, ал.2 е записано, че с рекултивацията се възвръща годността на земята за земеделско или горско-стопанско прилагане. Но във втория абзац от Анекс 3, опровержителен на тази разпоредба, се споделя: " Във философията на Териториалния проект не може да бъдат употребявани терените за горско и земеделско стопанство, а те би трябвало наложително да бъдат употребявани за индустриални цели ". Как ще бъдат уредени тези несъгласия - от една страна, с решението на Народното събрание, от друга - с Наредба 26 на Министерския съвет? ", насочи въпрос националният представител от „ Възраждане " Искра Михайлова.

Михайлова засегна въпроса и за Анекс 4, който касае " картографирането " на уменията на работещите в комплекс " Марица-изток ". А те са 15 хиляди общо в трите наранени области, като Старозагорска област е най-голямата измежду тях. Косвено наранени от прехода са 30 хиляди души, членове на фамилиите на работещите в Мините и в обвързваните промишлености, е записано в Анекс 4.

" Всички знаем обаче, че единствено в Старозагорска област засегнатите лица са много повече от 30 хиляди. В Анекс 4 не се разказва какъв е критерият за асортимент, по какъв метод ще бъдат избирани въпросните 30 хиляди лица, с цел да бъдат тъкмо те картографирани и навръх тях да бъде търсена работа. От друга страна, в Анекс 4 по-скоро се пораждат съществени въпроси, в сравнение с се дават някакви отговори. Ще се картографират умения какво могат и какво не могат тези хора, както и какви желаят да станат - а в това време ние не знаем какво ще отварят тук на територията на Старозагорска област. Няма нито едно едно дружество, за което да сме сигурни, че ще бъде намерено и ще обезпечи работни места. Не е ясно умения защо ще бъдат картографирани. Това поражда подозрение у нас, че доста компании се канят да усвоят парите за това изследване. При това няма сигурност, че то ще докара до някакви действителни резултати. Тоест, че тези хора няма да останат на улицата, тъй като министър Радев не е могъл да поеме като ангажимент в Енергийната комисия предходната седмица, както и на браншовия съвет през вчерашния ден, че до края на 2024 година няма да има съкращения. "

На конференцията се изрече и общинският консултант от " Възраждане " в Стара Загора Тодор Делчев, който работи в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2″. Той счита, че за него декларираното " картографиране на уменията " в Анекс 4 е чисто бутафорно деяние за асимилиране на големи европейски средства за изцяло непотребна активност.

" Всеки в комплекса е назначен на избрана служба, надлежно има и длъжностна характерност за нея, с изброени всички негови отговорности и отговорности. Ако в действителност ще се прави подобен вид картографиране, доста по-лесно би било да се съберат длъжностните характерности. Така ще се получи обща картина за това, какви чиновници, с какви умения и пълномощия са налични. ", предложи Тодор Делчев.

Общинският консултант от " Възраждане " Галин Динев пък напомни, че на последното постоянно съвещание на Общински съвет е призната декларация за положението на комплекс " Марица-изток ", която е гласувана единствено с един глас срещу. Той е останал обаче с усещането, че откакто на председателския съвет за разискването на декларацията са пристигнали водачите единствено на 4-5 от общо 11-те групи, на въпроса е било видяно официално и с незадоволителна заинтригуваност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР