От утре цените на поне 50 хранителни стоки в големите

...
От утре цените на поне 50 хранителни стоки в големите
Коментари Харесай

По-ниски цени в хранителните магазини от утре: кое и с колко поевтинява

От на следващия ден цените на най-малко 50 хранителни артикули в огромните търговски вериги, които са се присъединили в акцията " Достъпно за вас " на Министерството на стопанската система и промишлеността, ще бъдат по-ниски от на следващия ден. От ведомството напомнят, че инициативата трябваше за стартира от 1 ноември, само че се изчакваше мнение на Комисията за защита на конкуренцията по отношение на Декларацията за партньорство с комерсиалните вериги, които проявят интерес към включване в акцията.

На 24 октомври Комисия за защита на конкуренцията се разгласи срещу по-ниските цени на артикули от първа нужда с претекста, че " занижената цена ще докара до ценовата конкуренция сред търговците. Според антимонополния регулатор се нарушава и " правилото на свободна стопанска самодейност ".

" Достъпно за вас ": Какво би трябвало да знаете за новите стикери за евтини хранителни артикули

Кампанията на Министерството на стопанската система за по-ниски цени стартира публично на 15 ноември

Днес от Комисията за отбрана на потребителите разясниха за Money.bg, че в последна сметка са постигнали консенсус с икономическото министерство.

" Инициативата за понижаване на цените е напълно по преценка на Министерството на стопанската система и промишлеността, както и на всеки участник на пазара, който реши, че е подходящо да се включи в нея. Това значи, че предприятията, които ще вземат участие в акцията, не следва да търсят нашето одобрение ", изясняват специалистите от Комисия за защита на конкуренцията.
 Снимка 585854
Източник:

От антимонополната комисия допълват, че по-ниските цени могат да се отразят на наличността на някои артикули. Търговците няма да имат икономическа полза да поддържат дадени артикули с трайно ниска цена, което може да докара до по-малко заредени количества и надлежно до презапасяване от страна на потребителите. Дали това ще стане по този начин, следва да разберем.

Трайно по-ниски цени за българските консуматори?

На седмична база в Министерството на стопанската система и промишлеността ще се прави разбор, с цел да се следи динамичността на цените. В идващ стадий на уеб страницата на ведомството потребителите ще могат да намерят понижението на продукта и ще видят от кое място могат да го закупят.

" Всеки един търговски обект, който се е присъединил в акцията, ще употребява логото на самодейността " Достъпно за вас ". То ще бъде позиционирано до стоката, която е препоръчана в съответната седмица, както и в брошурите на търговеца. Цената би трябвало да е най-ниската, на която могат да предложат дадената стока ", разяснява министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Той добавя, че самодейността стартира поетапно в партньорство с множеството от по-големите търговски вериги, като " към този момент се водят диалози и с по-малки районни такива. "

Кое с какъв брой поевтинява?

От 15 ноември в комерсиалните хранителни вериги би трябвало да има по-ниски цени на артикули като самун, захар и зърнени храни, включващи брашно, самун, тестени произведения, макарони, захар, варива, включващи ориз, зрял фасул, леща, грах, нахут, месо и месни артикули, включващи прясно свинско месо, прясно пилешко месо, риба, малотрайни салами, трайни салами, мляно месо (кайма). Освен тях би трябвало да забележим поевтинели мляко, млечни артикули и яйца, включващи прясно мляко сред 1 % и 4 % масленост, UHT млека, кисели млека, кашкавал, сирене бяло саламурено, извара, яйца.

На трайно по-ниски цени би трябвало да купуваме и плодове, включващи ябълки, грозде, цитрусови и южни плодове, други пресни и замразени плодове, зеленчуци, включващи домати, краставици, зеле, пипер, зрял лук, чесън, праз, кореноплодни зеленчуци, листни зеленчуци, други пресни зеленчуци, картофи, консервирани зеленчуци и артикули на зеленчукова основа, скотски и растителни масла и мазнини, оцет и сол, включващи млечни масла, олио, оцет и сол.

Всичко това значи, че седем продуктови групи от дребната потребителска кошница, които дават отговор на нормалните условия за качество и съдържащи всички нужен артикули за разнообразно хранене, ще бъдат с по-ниски цени. С какъв брой тъкмо ще е понижението на тези съществени хранителни артикули, ще разберем от на следващия ден. Със сигурност обаче то няма да е еднообразно във всички магазини.

А на фона на държавната акция, хипермаркетите ще продължат с нормалните си " акции " и " промоции ", освен това в мащаби, на чийто декор акцията " Достъпно за вас " в действителност може да се окаже много дребна.
 Комисия за защита на конкуренцията стопира самодейността на икономическото министерство за по-ниски цени на някои храни
Комисия за защита на конкуренцията стопира самодейността на икономическото министерство за по-ниски цени на някои храни

Това става, макар че предлагането няма наложителен характер
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР