От утре, 4-ти февруари, стартира кампания за закупуване на поземлени

...
От утре, 4-ти февруари, стартира кампания за закупуване на поземлени
Коментари Харесай

Държавата дава до 2 млн. лв. за купуване на частни гори

От на следващия ден, 4-ти февруари, започва акция за закупуване на поземлени парцели в горски територии, благосъстоятелност на физически лица. Средствата на държавните предприятия за закупуване на доближават 2 000 000 лв.. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от актуалните им притежатели. Изкупуването ще се прави и от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила.
Намалява се оптимално допустимата повърхност на един парцел , както и на сумарната повърхност на парцелите, предлагани от един собственик/собственици, от 50 дка на 30 дка. Това ще разреши закупуването на повече дребни по повърхност парцели. От друга страна, до процедурата ще бъдат допускани и парцели с повърхност под 1 дка, при положение, че такава е площта на парцела при възобновяване на собствеността на притежателите му. Държавните горски предприятия няма да закупуват поземлени парцели в горски територии, които са били предмет на покупко-продажба или подмяна през последните 2 години, считано към датата на пускане на приема на документи. С оглед понижаване на финансовата и административна тежест, за притежателите се облекчава процедурата за показване на документи.
 21 500 нови дръвчета ще бъдат посадени в Новата гора на София 21 500 нови дръвчета ще бъдат посадени в Новата гора на София
21 500 млади фиданки ще бъдат засадени на оставащите 43 дка от втория терен на Новата гора на София тази есен, заяви БНР. Това предви...
Заявления от притежатели или упълномощени от притежателите лица могат да се подават до 07.05.21 година , както на място в съответното държавно дружество и държавно горско/ловно стопанство по местоположение на парцелите, по този начин и посредством пощата или пощальон. Поради огромния брой подавани заявки, се удължават периодите за разглеждане на документите, оценяване на парцелите, както и за правенето на оценки от правоспособни оценители.
Припомняме, че досега са извършени две сходни акции през 2016г. и през 2020 година По тях са финализирани покупко-продажби за закупуване на общо 459 парцела с обща повърхност 2819 дка. Тяхната обща стойност е 1 млн. 735 хиляди лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР