От утре,15 ноември,започва 29-ото издание на акция “Зима“,обяви председателят на

...
От утре,15 ноември,започва 29-ото издание на акция “Зима“,обяви председателят на
Коментари Харесай

“Нулева толерантонст към нарушителите на пътя“: Започва акция “Зима“

От на следващия ден,15 ноември,започва 29-ото издание на акция “Зима “,обяви ръководителят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев. По думите му в последните три зими тежките пътно транспортни катастрофи се усилват, а през предходната година за този сезон са починали 157 души.

Тази година ще има нулева толерантонст към нарушителите на пътя, съобщи комисар Димитър Мичев, шеф на отдел „ Пътна полиция ” при главаната дирекция.

От 15 ноември до 1 март всички коли наложително би трябвало да бъдат оборудвани със зимни гуми или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. Пътна полиция ще глобява нарушителите с 50 лева
Защо сменяме гумите
Промяната в Закона за придвижване по пътищата влезе в действие от 21 януари 2017 година Поправката обаче не задължава гумите да са зимни или летни, защото в страната има региони с по-мек климат, а при температури над 7 градуса зимните гуми се износват доста по-бързо и каучукът им губи качествата си.От 15 ноември до 1 мартвсички коли би трябвало да бъдат с гуми с дълбочина на грайфера не по-малка или равна на 4 мм.

Смяната на гумите не е единствено с цел да ви вземат парите. Летните и зимните гуми се вършат по раличен метод и крайният артикул има разнообразни свойства. Летните гуми са от корав каучук, който устоя на доста високи температури, при които единствено леко омеква, само че пък на студено става корав като камък и губите сцепление. Зимните гуми пък са от мек каучук, който е предопределен да работи добре на студено, само че има заплаха да " изгори " през лятото и да се втвърди.
Шофирането с несъответствуващи гуми крие доста рискове
Да, летните гуми се оправят доста добре на мокро, само че съответно, когато е топло. Когато застудее на открито, твърдият каучук се втвърдява доста и все едно карате на пластмасови гуми без никакво сцепление. Това се превежда в огромна възможност от аквапланинг на мокро, а на сняг - в пилене на гуми на място, заривайки ви в снега. Също, в случай че прекалите с пиленето на гуми в снега, има възможност да ги подпалите, колкото и студено да е на открито.

Това че законът изисква единствено дълбочината на грайфера да е над 4 милиметра, не значи, че е добра концепция да шофирате с летни гуми през зимата, изключително в случай че ще се качвате в планината, където наложително би трябвало да имате вериги за сняг. Те не са доста скъпи, дори са доста по-евтини от пътна помощ по средата на нищото в дълбокия сняг. Правилните гуми вършат голяма разлика в такива обстановки, а и дори ще ви спестят гориво.

Разликите сред зимни и летни гуми не се свеждат единствено до типа каучук. Различна е и " шарката " на грайфера. На летните гуми има улеи, които минават по целия диаметър, предопределени за дъждовната вода. На зимните гуми такива улеи нормално няма, или се образува сходен единствено на едно или две места, само че той не е толкоз ефикасен за летен дъжд.

Недейте да експериментирате с неверни за сезона или остарели гуми. Животът е по-ценен от парите, които бихте икономисали, с цел да не си промените гумите.
Как да оборудваме автомобила за студените сезони
Зимните месеци са времето, когато колата ви изисква специфична грижа, с цел да се оправи със студа, снега и заледяването. Марио Нецов от СБА предложи пред Дарик следните положителни практики за поддръжка на автомобила:

Освен промяната на гумите, промяната наакумулатора също е наставление, което би икономисало доста време и нерви.През студените месеци зарядът на един батерия, изключително в случай че е по-стар, може да намалее доста.

Подготовете специфичен комплект с нужните неща за незабавни обстановки по време на зимата като антифриз, сол за разтрошаване на лед и вериги за гумите. Също по този начин, включете в комплекта си четка за сняг и лопата, с цел да можете да почистите колата си, в случай че е належащо.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР